31 Ekim 2010 Pazar

KütüphaneSever Bülten Sayı 24




Sevgili KütüphaneSeverler :)

24.sayı ile yeniden sizlerleyiz!


29. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı devam ediyor...


Fuardan alınacak kitaplar formunu indirmek için http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/FuardanAlinacakKitaplar.doc bağlantısına,


Fuardaki imza günlerini öğrenmek için http://www.tuyap.com.tr/webpages/kitapfuari/index.php?main=imza bağlantısına,


Fuar etkinlik takvimini görmek için http://www.tuyap.com.tr/webpages/kitapfuari/index.php?main=etkinlik bağlantısına bakabilirsiniz.



TÜYAP Çocuk Kulübü etkinlikleri için http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/TUYAP_CocukKulubuProgrami_11Ekim2010.doc bağlantısına,


Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi'nin Kasım ayına özel tasarlanmış takvimli masaüstü arka planını indirmek için http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/KS_TakvimliMasaustuArkaplanı_Kasim_2010.jpg bağlantısına tıklayınız.







KİTAP FUARLARI


Ebru Gürsoy

Dünyanın her yerinde her yıl yüzlerce kitap fuarı düzenleniyor. Hem kitapları toplu görüp incelemek, hem indirimlerden yararlanmak hem de toplu alım yapmak için bu fuarlar birebir.
Eskiden sadece TUYAP Kitap Fuarı varken şimdi Türkiye’nin her ilinde fuarlar düzenleniyor. Dünyada ki en büyük kitap fuarı ise Frankfurt Fuarı. Çok seçkin yazarların panelleri, konuk ülkeler, dünya kitapları bu eşsiz fuarda her sene sergilenmekte.

Türkiye’nin ya da İstanbul’un diyelim, en büyük fuarı ise Beylikdüzü TÜYAP’da düzenlenen kitap fuarı. Her Kasım ayında binlerce kitapseverin, binlerce yayıneviyle tanıştığı, çeşitli yazarların imza günleri düzenlediği ve panelleri hatta resim sergileri olan göz alıcı bir fuar bu.
Kitabı ellemek, koklamak, sayfalarını çevirirken haz almak isteyenler için İstanbul’da ve Türkiye’de yıl içinde düzenlenen fuarların en büyüklerinden biri de Bursa’da. Bunların dışında Eskişehir, Ankara, İzmir gibi illerimizde de her sene düzenlenen fuarlar var.

İstanbul Fuarı bu yıl 30 Ekim-7 Kasım arasında gerçekleştirilecek. Ve onur konuğu İspanya. Bu yıl ilk defa düzenlenen bu bölümde İspanya’nın kültürel etkinlikleri, edebiyatı tanıtılacak ki Don Kişot’u bilmeyen sanırım yoktur. Bu sene aynı zamanda fuarda İtalya’nın ünlü çizerleri Gallieno (Zagor’un çizeri), ve Ferri de konuk. Bu söyleşi 6 Kasım Cumartesi günü yapılacak. Ayrıca bu yıl Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü ödül töreni de İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenecek.

Bu yılın Onur Yazarı ise bilim adamı Doğan Kuban. Temaysa “İstanbul’u yazmak”.
17-25 Nisan tarihleri arasında sona eren İzmir Kitap Fuarı’na ise katılım muhteşemdi. Sadece son gün 254 bin okurun ziyaretine seyirci olan fuar Türkiye’nin en büyük fuarlarından da biri aynı zamanda.

Maalesef az okuyan bir toplum olarak bu fuarlar bizim ülkemiz insanı için çok önemli. Okuru kitapla buluşturmanın belki de en etkin en güzel yolu fuarlar. Teknolojinin ilerlediği şu günlerde hala kitaba dokunmanın özel olduğunu düşünen insanlar olduğunu kanıtlıyor bize.
Umarım bu yıl kalan tüm fuarlar bol okurlu, bol satışlı geçer, ki Türkiye’de okur sayısı artsın, herkesin elinde her zaman bir kitap olsun. Otobüste, vapurda hep kitap okuyalım.




AKŞİT KÜLTÜR - Düşün ve Yazınevi Kütüphanesi


Hakan Akşit


Adres: Mersinalanı Mah. 6144 Sokak No:1 Ürkmez / Seferihisar İZMİR - TÜRKİYE

Tel: +90 (0)232 / 742 22 01

E-posta: kutuphane@aksitkultur.com

Web Sayfası: http://www.aksitkultur.com/sayfalar/sayfalar-tr/kutuphane.htm



Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi Kütüphanesi çok dilli bir uluslararası çeviri ve araştırma kütüphanesidir. Her türlü yazınsal, bilimsel ve sanatsal çeviri ve araştırmalar için düzenlenmiştir. Hem bireysel hem de gruplar halinde çalışmalar için seminer ve çalışma odaları hizmetinizdedir.

Ayrıca cuma günleri 15.00-19.00 arası halka açıktır.

Kütüphane aşağıdaki konu başlıkları altında, dillere göre düzenlenmiştir:

• Türk ve dünya yazını
• Dilbilim, yazınbilim ve çeviribilim
• Felsefe ve din
• Sanat
• Arkeoloji ve tarih
• Keşifler ve geziler
• Kaynak kitaplar ve sözlükler


• Çocuk ve gençlik yazını

Ayrıca kütüphanede 100 dolayında akademik ve hakemli süreli yayını izliyor ve çoğunu da ilk sayıdan başlayarak arşivlenmektedir. Dergiler yazından sanata, felsefeden arkeoloji ve tarihe değişik konuları kapsıyor. Gazete kesiklerimiz de yine araştırmacılar için zengin bir kaynak oluşturuyor.

Kütüphanedeki eserleri çoğaltmak, yenilemek ve çok dillilik adına yeni dillerde kitaplarla zenginleştirmek için uğraşımız sürüyor. Bu anlamda gelecek desteklere (kitap bağışı vb.) her zaman açığız. Nasıl destek olabileceğiniz ile ilgili şu bağlantıya tıklayabilirsiniz: http://www.aksitkultur.com/sayfalar/sayfalar-tr/destek.htm


Kullanım Koşulları

Kitap ödünç almak için gerekli olan kütüphane kullanma kartını, kimlik, iki fotoğraf ve yıllık kullanma bedelini ödeyerek edinebilirsiniz.

Öğrenciler: Yıllık 30,00 YTL
Yetişkinler: Yıllık 50,00 YTL

Kütüphaneden kitap ödünç alma saatleri:

Cuma saat 15.00 – 19.00 arası

Süre:

Kullanma kartı ile en çok iki kitap alabilirsiniz. Süre 21 gündür.

Sürenin uzatılması:

Kitapların süreleri bir kez bir hafta daha uzatılabilir. Bu işlem telefonla veya e-posta ile yapılabilir.

Gecikme Ücreti:

Kullanma süresinin uzaması durumunda her gün ve kitap için 3,00 YTL gecikme ücreti alınır.

Kütüphane kullanma kartı ve ödünç alınan kitaplar üçüncü kişilere devredilemez. Kaybolan ya da zarar gören kitapların bedeli alınır. Adres değişiklikleri ve kartın kaybolması durumunda hemen bilgi verilmesi gerekir.



Daha fazla bilgi için: kutuphane@aksitkultur.com

AKŞİT KÜLTÜR Hakkında

AKŞİT KÜLTÜR´ün amacı yerli ve yabancı, kültürü seven ve üretenlere yaratıcı ve verimli olabilecekleri bir buluşma ortamı sunarak, düşün, yazın ve sanat dünyamıza katkıda bulunmak ve Türkiye'nin çok katmanlı kültürünü yurtdışına, yabancı kültürleri de Türkiye'deki insanlara daha iyi tanıtarak, kültürlerarası bir işbirliği ortamının oluşmasını desteklemektir.

Özerk bir kurum olarak kültürü seven ve üretenlerin yarattıklarıyla hayat bulan ve gelişen, herkese açık bir kültür kurumu olmaya özen gösteren AKŞİT KÜLTÜR´ün çalışmalarında ana unsur karşılıklı destek, dayanışma ve yardımlaşmadır.

Yurtiçi ve yurtdışından kültür kurum ve kişileri ile birlikte gerçekleştirilen yenilikçi projeler ile kültürlerin yakınlaşma sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen AKŞİT KÜLTÜR; aynı zamanda bu tür kültür kurum ve kişilerine çalışma, araştırma, seminer, toplantı, konaklama, gezi gibi çeşitli olanaklar sunuyor.
AKŞİT KÜLTÜR - Düşün ve Yazınevi aydınlık ve rahat toplantı ve çalışma odalarıyla 80.000 kitaplık çok dilli bir kütüphanenin (40.000 eserle Türkiye´nin en büyük Almanca kütüphanesi) yanı sıra teras ve yüzme havuzuyla 3.000 m² bahçe, 8 konuk odası ve ufak bir kafeden oluşuyor.

AKŞİT KÜLTÜR - Düşün ve Yazınevinin kütüphane ortamındaki sakin seminer ve çalışma odalarının yanı sıra deniz ve orman manzaralı konuk odalarında iş ile tatili birleştirerek mandalina bahçelerinin içinde verimli çalışmalar yapılabilir.

Ayrıca AKŞİT KÜLTÜR´de yıl boyunca yazından çeviriye, resimden tiyatroya, felsefeden tarihe geniş bir yelpaze içinde çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere (seminerler, işlikler, yazokulları, sergiler, konserler, vb.) katılma olanağı da bulunuyor.

AKŞİT KÜLTÜR - Düşün ve Yazınevi Ege Denizi kıyısında, mandalina üretimi ile geçimini sağlayan, henüz kitle turizminin olumsuz etkilerini yaşamamış, mavi bayraklı denize ve ılıman orman havasına sahip küçük bir belde olan Ürkmez‘dedir; İzmir‘e bir saat, uluslararası İzmir/ Adnan Menderes Havaalanına yarım saat uzaklıkta ve Efes (30 km), Metropolis (40 km), Teos (30 km), Bergama (100 km) gibi önemli ören yerlerine de çok yakındır.





Bu Dolap'ta Bir Sürü Kitap Var

Esmeray Karataş Ateş



Banu ve Yıldıray isimli çocuk kitaplarına bayılan sevimli bir çift http://www.birdolapkitap.com/ isimli bir web sitelerinde okudukları çocuk kitapları hakkındaki görüşlerini paylaşıyor.

Bir Dolap Kitap’ta, bugüne kadar 200’ün üstünde yazı yayınlanmış. Bunların çoğu çocuk kitaplarının eleştiri ve tanıtımını içeriyor. Ayrıca sitede “Püf noktası” dedikleri, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, onlara kitabı sevdirmek üzerine önerilerinden oluşan yazılar yer alıyor.

Bir dolap kitap yazarları Banu ve Yıldıray yazdıkları yazılara erişimi kolaylaştırmak amacıyla e-kitaba dönüştürmüşler. İşte Bir Dolap Kitap’ın e-kitapları:

"Günaydın!" adlı e-kitap Banu tarafından yazılmış ve resimlenmiş. 2+ çocuklara yönelik bu e-kitabı http://www.birdolapkitap.com/2010/08/23/ikinci-surpriz-karsinizda-gunaydin/ bağlantısından indirebilirsiniz.

Bir dolap kitap sitesinde "püf yazılar" diye andıkları yazıları derledikleri "Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın kolay yolları" adlı e-kitaba http://www.birdolapkitap.com/2010/09/06/bir-e-kitap-daha/ bağlantısından erişebilirsiniz.

"Bir Dolap Kitap E-Katalogu 1" sitenin ilk altı ayında ele aldıkları kitaplarla ilgili kısa özet, künye bilgisi ve okuma önerileri içeren bir çalışma: http://www.birdolapkitap.com/2010/10/04/bir-dolap-kitap-e-katalogu-hizmetinizde/

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'na yönelik hazırladıkları liste-e-katalog çalışmaları: http://www.birdolapkitap.com/2010/10/27/surpriz-bir-dolap-kitap-liste-e-katalog-hizmetinizde/





Türkiye’de Sesli Kitap

Selim Altınok – Kerim Altınok
http://www.selimkerim.com/

Sesli Kitap Nedir?

Bir kitabın yüksek sesle okunarak ses kaydının yapılmasıyla oluşan kitaplara sesli kitap ya da konuşan kitap denir. Günümüzde yalnız görme engelliler için değil, gören okuyucuların kullanımı amacıyla da sesli kitap üretilmektedir. Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çok kitabın profesyonelce hazırlanmış sesli versiyonu satışa sunulmakta ve kitap severlerce özellikle araba kullanırken, CD çalarlarında dinlemek üzere tercih edilmektedir. Ülkemizde de son yıllarda basılan kitaplardan bazılarının sesli kopyaları hazırlanmakta ve satışa sunulmaktadır.

Bununla birlikte konuşan kitaplar, yoğun olarak görme engelliler tarafından kullanılır ve tercih edilir.


Görme engelliler için asıl kitaplar kabartma harflerle (Braille Alfabesiyle) basılanlardır. Ancak kabartma baskının yüksek maliyetli ve oldukça güç bir iş olması nedeniyle tüm kitapların bu yöntemle basılması pratik açıdan mümkün değildir. Ülkemizde Braille alfabesini bilen ve kullanan görme engellilerin sayısı ne yazık ki birkaç bini geçmemektedir.

Bu durumun çözümü olarak akla gelen ilk yöntem sesli kitap üretimidir. Görmezler için sesli kitap üretimi, çoğunlukla gönüllülerin sesli okumalarının kayda alınması biçiminde gerçekleşmektedir.

Dünyada yirminci yüzyılın başlarında görmezler için sesli kitap üretimi başladı. Önce ağır devirli plaklara kayıt yapıldı.Sonra makara bant ve kasetler ortaya çıktı.
Şimdi ise bilgisayar teknolojisi kullanılarak ses kaydı dijital ortamda yapılmaktadır. Bilgisayarla gerçekleştirilen ses kaydı, CD’lere aktarılmaktadır. Bu yöntemle bir cd üzerine iyi kalitede 12 saat ses kaydı yapılabilmektedir. Bu kaydın çoğaltılması da birkaç dakikadan fazla sürmemektedir. CD’lerin saklanması ve taşınması da kolaydır. Kopyalama hızının çok yüksek olması bir kütüphanenin benzerinin başka bir yere kurulmasında da çabukluk sağlamaktadır.

Görme engelliler için sesli kitap üretimi, bu amaçla özel olarak kurulmuş ses kayıt odalarında yapılmaktadır. Devlet ve il/ilçe Halk Kütüphaneleri’nin görmezler bölümlerinde, üniversitelerde ve bu amaçla özel olarak kurulmuş bazı kurumların bünyesinde, sesli kayıt odaları bulunmaktadır.

Bundan başka, daha amatör koşullarda olmak üzere, bir bilgisayar ve mikrofon yardımıyla her hangi bir gönüllü okuyucu kendi evinde de sesli kitap kaydı yapabilmektedir. Roman, hikaye, araştırma, psikoloji ve felsefe gibi alanlarda kitaplar seslendirilmekte ve görme engelli okurların kullanımına sunulmaktadır. Çocuklar için masal kitapları ve öyküler de okunmaktadır.

Gönüllü Olarak Kitap Seslendirebileceğiniz Merkezler

Aşağıda gönüllü olarak kitap seslendirebileceğimiz bazı merkezlerin erişim bilgileri yer almaktadır. Bu liste ülkemizdeki bütün noktaları içermemektedir. Başka bir çok kurum ve kuruluş, sesli kitap kaydı için, stüdyo ve teknik donanım oluşturmuş ya da oluşturmaktadır. Bunların bilgilerine ulaştıkça sayfalarımıza ekleyeceğiz.
Kitap seven, diksiyonu ve ses tonunun seslendirmeye uygun olduğunu düşünen herkes bu merkezlere başvurmak suretiyle görme engelliler için gönüllü olarak kitap okuyabilir. Kayıt kabinlerinde gönüllülerce okunan kitaplar teknisyenler tarafından bilgisayarla kaydedilmekte ve temizleme işlemleri tamamlandıktan sonra görme engelli okuyucuların kullanımına sunulmaktadır.

Merkezlerde kabin sayısı sınırlı olduğu için gönüllü okuyucular bir program dahilinde, randevu sistemiyle kayda alınmaktadır. Ses kaydı yapılan kurumlarda gönüllü okuyucular, görme engelli dinleyiciler ve personel arasında keyifli sosyal ortamlar oluşabilmektedir.

BEYAZIT DEVLET KÜTÜPHANESİ (İSTANBUL)
Telefon: 0 212 522 31 67
Adres: Beyazıt Meydanı/İstanbul. (İstanbul Üniversitesi tarihi saatli kapı ile Sahaflar Çarşısı arasında)
Web adresi: http://www.beyazitkutup.gov.tr/

BAKIRKÖY RIFAT ILGAZ İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ (İSTANBUL)
Telefon: 0 212 542 40 81
Adres: Yavuklular Sokak, No 2 İncirli Bakırköy/İstanbul
Web adresi: http://www.bakirkoykutup.gov.tr/

TÜRKİYE GÖRME ÖZÜRLÜLER KİTAPLIĞI DERNEĞİ TÜRGÖK (İZMİR)
Telefon: 0 232 483 30 23
Adres: Mithatpaşa Caddesi, Günaydın Apt, No 404, Daire 1 Asansör Konak/İzmir
Web Adresi: http://www.turgok.org/

MİLLİ KÜTÜPHANE (ANKARA)
Telefon: 0 312 212 62 00
Adres: Milli Kütüphane Başkanlığı Bahçelievler Son Durak 06490 Ankara
Web Adresi: http://www.millikutuphane.gov.tr/

ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ GENEL MERKEZ KÜTÜPHANESİ (ANKARA)
Telefon: 0312 363 77 45 beş hat
Adres: Cebeci, Erzurum Mahallesi, Geçim Sokak, No 21 Kurtuluş/Ankara
Web Adresi: http://www.altinokta.org.tr/

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ GÖRME ENGELLİLER TEKNOLOJİ MERKEZİ (GETEM) İSTANBUL
Adres: Kuzey Kampüs Kuzey Park Binası, 34342 Bebek/İstanbul
Telefon: 0 212 359 75 38
Web Adresi: http://www.getem.boun.edu.tr/

Boğaziçi Üniversitesi’nin “Görme Engelliler Teknoloji Merkezi” adı altında kurulmuş bulunan bölümünce yürütülen bir web sitesidir. Amacı, Türkiye’de tüm kütüphanelerde insan sesiyle veya yapay bilgisayar sesiyle kaydedilen konuşan kitapları ve taranarak bilgisayara aktarılan elektronik metinleri toplamaktır. Bu merkezde toplanan kitaplar, internet üzerinde büyük bir servere konmakta ve üye olan görme engellilerin kullanımına sunulmaktadır.

PATATES BASKI
http://www.seslikitap.com/
Patates Baskı adlı özel bir şirket tarafından tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kurulmuş bir site olup, taranarak bilgisayar ortamına aktarılan kitapları içermektedir. Siteden görme engellilerle, sesli kitap üretimiyle ilgili bilgiler de edinilebilir. Siteyi kuran şirket tarafından bilgisayara aktarılan metinler, yapay ses ile sesli kitap haline dönüştürülmekte ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne teslim edilmektedir. Gönüllü okuyucuların şirkete giderek sesli kitap okumaları için de gerekli bir bilgisayar ve kayıt odası ayrılmıştır.

SESLİ KİTAP GÖNÜLLÜLERİ
http://www.seslikitapgonulluleri.com/
Evlerinde kendi bilgisayarlarını kullanarak sesli kitap üretmek isteyen gönüllüler için oluşturulmuş bir sitedir. Sesli kitap okuma kuralları, bu iş için kullanılabilecek mikrofon ve benzeri donanımlar ve kayıt programı gibi önemli teknik ayrıntılarla ilgili geniş bilgi alınabilir. Ayrıca ülkedeki çeşitli kayıt merkezlerinde aynı kitapların tekrar tekrar seslendirilmesini önlemek için, bir veri tabanı oluşturulmuştur. Okunmuş ve okunmakta olan tüm kitapların listesine bu siteden ulaşılabilir. Siteden destek alarak kendi bilgisayarlarında sesli okuma yapan gönüllüler, yüzlerce kitabı görme engellilerin hizmetine sunmuşlardır. Bu site, özellikle kütüphanelere gitme fırsatını bulamayıp da kendi evlerinde ya da iş yerlerinde sesli kitap okumak isteyen gönüllüler için idealdir. Siteye üye olanların aralarında bilgi paylaşımını amaçlayan bir E_Posta grubu da mevcuttur.

Sesli Kitap Kaydı Yapılırken Uyulması Gereken Kurallar :

1- Kitabı okumaya başlarken, birinci ayrım denildikten sonra, önce kitabın adı, sonra yazarın ismi söylenir.
Daha sonra;
“Bu kitap ….. kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü için okunmaktadır. Görme özürlülerin kullanımı dışında başka bir amaçla çoğaltılamaz ya da dağıtılamaz.” denilerek okuyanın adı ve soyadı söylenmelidir.

2- Bundan sonra kitabın türü, yayınevi, kaçıncı baskı olduğu, basım yeri ve tarihi, varsa çevirenin adı, sayfa sayısı gibi bibliyografik bilgiler de mutlaka okunur. Kitap ve yazarla ilgili bilgi ve yorumlar varsa atlanmadan seslendirilir. Bu tür bilgileri görmeyenlerin de öğrenmek isteyecekleri düşünülmeli ve zaman kazanmak için GEÇİLMEMELİDİRLER. Kitap adı ve yazar adı yabancı dilde olduğunda, o dilde telaffuz edildiği gibi okunduktan sonra bir defa da yazıldığı gibi okunmalıdır. Ön söz ve arka kapaktaki notlarla varsa içindekiler de başta okunmalıdır.
Kitabın sonundaki kaynakça, indeks ve sözlük gibi bölümler kitap bittikten sonra en son olarak okunmalıdır.

3- Dijital ses kaydı bilgisayar, cd-man ya da mp3 çalar gibi bir çok aygıtla dinlenebilmektedir. Görmeyen dinleyicinin CD kitapta kaldığı yeri kolay bulabilmesi yönünden ses kaydı 15 - 20 dakikalık pasajlar halinde yapılır. Okunan her pasajın başında (Birinci ayrım), (İkinci ayrım), (Üçüncü ayrım) ifadesi söylenmelidir. Bir kitap 20, 30, 45 ya da daha çok ayrımdan oluşabilir. Ayrımların süreleri mümkün olduğunca 20 dakikayı geçmemelidir. Okuyucu 20 dakikada kaç sahife kitap okuduğunu önceden tecrübe ederek, her ayrımı nerede bitireceğini kitap üzerinde sahife olarak işaretleyebilir. 20 dakika kuralı şu halde aşılabilir:
Okunan bölümün, pasajın ya da hikayenin son satırlarına gelinmişse süre yirmi dakikayı biraz aşsa bile O KISMI BİTİRDİKTEN SONRA ayrımı sonlandırmak yerinde olur. Bunun gibi belirli bir pasajın okunması 17, 18 dakika gibi bir sürede tamamlanmışsa yirmi dakika beklenmeden ayrım bitirilebilir.

4- Okunmaya başlanan kitabın içindekiler kısmı, atlanmaksızın bölüm ve alt başlıkları ile birlikte sayfa numaraları belirtilerek okunur.

5- Seslendirilen kitap, ders kitabı veya bilimsel türde bir eser ise her sayfa başında sayfa numarası belirtilir.Yeni sayfaya geçildiğinde cümle bitmemişse, cümle tamamlandıktan sonra sayfa numarası söylenir. Roman ve hikaye türü kitaplarda ise sadece her ayrımın başında sahife numarasını söylemek yeterlidir.

6- Kitap içerisinde yer alan resim,tablo ve grafikler,sıra numarasına göre takip edilerek tarif edilmelidir.

7- Dip notlar hemen içinde geçtikleri cümleden sonra seslendirilirler. Dip not okunurken “Dipnot” diye başlanır,varsa dip not sayısı verilir.(örn. Dipnot 5) dip notunun sonunda “Dip not bitmiştir.“ İfadesi kullanılır. Dip notlar tercihen daha hafif bir ses tonuyla okunarak farklı bir pasaj oldukları dinleyiciye hissettirilir.

8- Kitapta parantez içinde olan kısımlar için “Aç parantez ” deyip değişik bir ses tonuyla okunduktan sonra parantez kapanıyor denilir. Tırnak işaretleri içinse sadece ses tonu değişikliği yeterlidir, işaretlerin ayrıca söylenilmesine gerek yoktur.

9- Kitapta geçen kısaltmalar ilk keresinde açık haliyle, sonrakilerde ise kısa haliyle okunmalıdır.
Örneğin, MEB için ilk defasında Milli Eğitim Bakanlığı şeklinde açılımı verilip sonrakilerde MEB demek yeterlidir.

10- Seslendirme sırasında küçük bir dil sürçmesi bile olsa düzeltilmesi kaydın mükemmele yaklaşması için gereklidir. Kaydı bizzat okuyucu idare ediyorsa durdurup geri alarak tekrar okumalıdır. Kayıt bir operatör tarafından yapılıyorsa onu uyarıp geri alınarak tekrar okunması gerekir. Operatör kayıtları sonradan dinleyerek düzeltme yapıyorsa, hata yapılan yerde durularak 10 saniye kadar ara verilir ve sonra yanlış yapılan cümle baştan tekrar okunur. Bırakılan sessiz boşluk düzeltme sırasında gözle grafik olarak algılanır ve hatalı noktalara kolayca erişilebilir.

11- Kayıt sırasında cep telefonu kapalı olmalıdır. Telefon çalmasa bile sinyaller nedeniyle kayda vızıltı şeklinde parazitler yansıyabilmektedir.
Sayfa çevirme sesinin fazla olmamasına dikkat etmeli, mümkünse ağızdan nefes almalıdır. Burundan nefes alınması halinde bu ses sürekli olarak kayıtta duyulup dikkat çekebilmektedir.

12- Okuyucu önceden başladığı kitaba devam etmek üzere tekrar kayıt yapmaya geldiğinde, bir evvelki kaydın sonunu dinlemeli ve ses tonunun önceki kayıtlardan çok farklı olmamasına dikkat etmelidir.

13- Sandalyeye rahat bir konumda oturarak diyaframın sıkışmadan seslendirme yapılmasına dikkat etmelidir.

14- Stüdyoda su bulundurmalı ve 5 - 10 dakika arayla bir iki yudum içilerek ses tellerinin nemli tutulması ve böylece daha temiz bir sesle kayıt yapılması sağlanmalıdır.

15- Kitabın okunması tamamlandığında ( Örn. Haluk Yavuzer’in Çocuk Gelişimi ve Eğitimi adlı kitabının sonudur.) ifadesi kullanılır. Kaydın bitirilme tarihi de en sonda belirtilir.

16- Teknik kurallar:
Kitap okunurken mikrofona yakın durulmalıdır. Mikrofon yukarıdan aşağıya doğru ağıza küçük bir açı yapacak biçimde indirilerek konumlandırılmalıdır.. Böylece okuma sırasında ağızdan çıkacak nefesin mikrofona doğrudan temas etmesi önlenmiş olur. Aksi halde gereksiz ses patlamaları olur. Mikrofonun başına bir sünger takılması da yararlıdır. Mikrofondan uzak durmak ya da ağız hizasından başka bir yerde bulundurmaksa ses kaydının düşük olmasına neden olur.

17- Okuma tane tane ve çok acele etmeden yapılmalıdır. Mümkün olduğunca yüksek bir sesle okumak kayıt kalitesi yönünden yararlı olabilir. Bunu tecrübeyle anlamak gereklidir.

18- Yeni bir ayrıma başlanırken, örneğin üçüncü ayrım denildikten sonra kısa bir bekleme yapılıp okumaya başlanmalıdır. Ayrım sonunda da bir iki saniyelik boşluk verilmelidir.

19- Bir Örnek:
Birinci ayrım
Bir Dinazorun Anıları, Yaşantı
Mina URGAN
Yapı Kredi Yayınları, 47. baskı, Şubat 1999, İstanbul, 353 sayfa
Bu kitap Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarafından görme engellilerin kullanımı için okutturulmuştur. Ticari amaçla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.
Okuyan Ayşe Akman.
Şimdi kapaktaki diğer bilgiler, arka kapak yazısı, ön söz, içindekiler ve baştaki diğer bilgiler okunur.
Artık kitabın asıl içeriğinin okunmasına başlanır ve 15 - 20 dakikalık bölümler halinde her birinin başına ayrım numarası söylenerek bitirilir.
Her ayrımın başında yukarıdaki bilgiler tekrar okunmaz. Sadece ayrım numarası söylenip okumaya devam edilir.
Kitap bitince de en sona:
“Mina Urgan’ın Bir Dinazorun Anıları adlı kitabının sonudur. Kaydın bitirilme tarihi: 10 haziran 2008” gibi bir ifade eklenir.





Kısa Kısa

Yeliz Uluçay Ören


ABD Kongre Kütüphanesi’ndeki Anadolu Belgeleri Kopyalanacak
http://tr.euronews.net/ajans/561251-abd-kongre-kUetUephanesndek-anadolu-belgeler-kopyalanacak/

Türkiye’nin ilk yüzde 100 dijital kütüphanesi, Esenler’de!
http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/565427-ilk-dijital-kutuphane-acildi

Edebiyat kütüphaneleri geliyor
http://www.risalehaber.com/news_detail.php?id=89739

Kızılay kütüphane bağışladı
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/16150356.asp?gid=140

Madımak'ı kütüphane yapalım
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=186034

Kütüphane Tamamen Yandı
http://www.ulusalkanal.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=17785:kuetuephane-tamamen-yandi&catid=49:guencel-&Itemid=174

Vali Kolat: Eski Tekel Binası Kütüphane Olacak
http://www.sondakika.com/haber-vali-kolat-eski-tekel-binasi-kutuphane-olacak-2340831/

Nevşehirli çocukların kütüphane sevinci
http://haber.gazetevatan.com/nevsehirli-cocuklarin-kutuphane-sevinci/336153/7/Yasam

Apartman sığınağı kütüphane oluyor
http://www.samanyoluhaber.com/%28X%281%29A%28fnfY24CoywEkAAAAM2YzZjc2Y2EtNjgyNS00ZmIzLTk3MTYtNjgyNjNlZGNlZDZm7WU8ooLuJHVvTbanjLH5debyCBs1%29S%28xudalgqj3vqmtn3l2suchw55%29%29/ShowFlashNews.aspx?NewsId=464407

İl Halk Kütüphanesi'nde okul öncesi bölümü açıldı
http://www.dikkathaber.com/haber/20101025/il-halk-kutuphanesi-nde-okul-oncesi-bolumu-acildi-212748-0.html

Toplumların Hafızası Kütüphaneler Ve Arşivlerdir
http://www.haber50.com/toplumlarin-hafizasi-kutuphaneler-ve-arsivlerdir-314286h.htm

Seferihisar’da 80 bin kitaplık kütüphane
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16065790.asp?gid=233

Milli Kütüphane başkanları Konya'da
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1041043&title=milli-kutuphane-baskanlari-konyada

Cumhuriyetimiz 87 Yaşında Sivas Merkeze Bağlı Yanalak Köyünde Dost Eli Derneği Tarafından Oluşturulan Kütüphane, Köyde Düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı Sırasında Açıldı
http://www.haberler.com/cumhuriyetimiz-87-yasinda-2343943-haberi/2343943/

Amerika’dan gelen doktor neden kütüphane bulamadı
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16027191.asp?yazarid=4

Gezici kütüphane öğrencilerin hizmetinde
http://www.memlekethaber.com/haber.asp?id=370709

Tepecik köyüne bilgisayarlı kütüphane
http://www.internethaber.com/kocaeli/tepecik-koyune-bilgisayarli-kutuphane--299654h.htm

Karaman'da Cumhuriyet Kitap Sergisi Açıldı
http://www.e-haberajansi.com/haberdetay.php?haber=22414

Beklenen Fuar Açıldı
http://www.haberoku.net/haber/82544-beklenen-fuar-acildi.html

İl Halk Kütüphanesi’ne AB normu
http://www.erzurumgazetesi.com.tr/default.asp?page=haber&id=45689

Sesli Kütüphane görme engellilerin hizmetinde
http://www.guncelgazete.com/detay.php?id=31348

Yapraklı Halk Kütüphanesi Her Yıl Daha Zenginleşiyor.
http://www.haber18.com/haber_detay.asp?haberID=4689

Kütüphanecilikte yeni atılım
http://www.erzurumgazetesi.com.tr/default.asp?page=haber&id=46329

Engelli Çocuklara Kütüphane İçin Kitap Karşılığı Resim
http://www.yeniulke.net/?msec=Haber&ssec=egitim&isec=12216

Kütüphanede eğlendiler
http://www.hurriyet.de/haberler/gundem/709584/kutuphanede-eglendiler


Adıyaman Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda Sunay Akın Oyuncak Kütüphanesi açıldı
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/821


İş Dünyasına Yönelik Kütüphane/Bilgi Merkezleri
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/812

Okuyan insan tipi yetişmiyor - Cumhuriyet, 25 Ekim 2010
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/813

DAÇKA Kütüphane Kulübü Kuruldu
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/807

Türkiye'de ilk kez Edebiyat Kütüphaneleri Açılması Planlanıyor
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/823




Caillou (Kayu) Kütüphaneye Gidiyor










19in1
Yükleyen jordache. - DiÄ�er komik videolarını izle.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder