Sevgili KütüphaneSeverler,
"Kütüphane" ekseninde hazırlamaya devam ettiğimiz bültenimizin 16.sayısıyla karşınızdayız.
Ülkemizde "kütüphane" konusuna dikkat çekmeyi ve kamuoyunda "Modern Kütüphane Talebi" oluşturmayı hedefleyen Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir:
30 Ocak'ta, KütüphaneSever Kitap Kulübü Jane Austen'in Northanger Manastırı isimli kitabı için buluştu: http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/326
14 Şubat'ı KütüphaneSeverler Günü ilan ettik ve Doğan Hızlan o günkü köşesini bize ayırdı : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13784010.asp?yazarid=4
24 Şubat'ta TRT Radyo 1'de Berna Konur'un sunduğu Kıyıdan Köşeden programında canlı yayın konuğuyduk.
27 Şubat'ta Ankara KütüphaneSever Kitap Kulübü Lütfi Filiz'in Noktanın Sonsuzluğu isimli kitabı için buluştu: http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/373
Tekel İşçilerine Kitaplı Destek
Bir grup Sınır Tanımayan Kütüphaneci ve Yazar Tekel işçilerinin eylem çadırına kitap götürerek destekte bulundu. Tekel işçilerinin açlık grevinde en az enerji harcayarak zaman geçirmelerinin yöntemi olarak kitap okumaları nedeniyle yazarlar işçilere ve çocuklarına kitaplarını armağan ettiler.
Girdikleri çadırda "Bizler Ankara'da yaşayan bir grup yazarız bizimde heybemizde kitaplarımız var onlarla sizlere desteğe geldik" diyerek durumu açıklıyorlardı. Yoğun ilgi ile karşılanan bu ziyater esnasında kimisi imza istiyor, kimi çocuklar ise kardeşi için bir adet kitap daha istiyordu...
Katılanlar:
Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal
Sınır Tanımayan Kütüphaneci ve Yazar Feridun Büyükyıldız
Yazar Koray Avcı Çakman
Yazar Adnan Özveri
Yazar Serpil Ural
Yazar Fazıl Ufuktepe
Editör-Çevirmen Bülent Özçelik
Grafiker Leyla Çelik
En Çok Okunan Kadın Yazarlar ve Tüm Kitapları
Esmeray Karataş Ateş
Aslı Erdoğan : http://mksun.mkutup.gov.tr/F/2FQTLSCNLSG1FPKSMHQYQ7KDFSGSC33JUR5HEI7IMXCIARTLB9-01302?func=short-previous
Canan Tan : http://mksun.mkutup.gov.tr/F/2FQTLSCNLSG1FPKSMHQYQ7KDFSGSC33JUR5HEI7IMXCIARTLB9-01735?func=short-0&set_number=014075
Elif Şafak : http://mksun.mkutup.gov.tr/F/2FQTLSCNLSG1FPKSMHQYQ7KDFSGSC33JUR5HEI7IMXCIARTLB9-02136?func=short-0&set_number=014077
Hande Altaylı : http://mksun.mkutup.gov.tr/F/2FQTLSCNLSG1FPKSMHQYQ7KDFSGSC33JUR5HEI7IMXCIARTLB9-02660?func=short-0&set_number=014086
Nermin Bezmen : http://mksun.mkutup.gov.tr/F/2FQTLSCNLSG1FPKSMHQYQ7KDFSGSC33JUR5HEI7IMXCIARTLB9-02988?func=short-0&set_number=014092
Yazgülü Aldoğan : http://mksun.mkutup.gov.tr/F/2FQTLSCNLSG1FPKSMHQYQ7KDFSGSC33JUR5HEI7IMXCIARTLB9-00421?func=short-0&set_number=014105
Gebze Kocatepe İlköğretim Okulu Kütüphanesi
ÇYDD Beyoğlu Şubesi
ÇYDD Beyoğlu Şubesi tarafından oluşturulan Gebze Kocatepe İlköğretim Okulu, Okul Kütüphanesi 15 Ocak 2010 Cuma günü açıldı. Açılış, okul öğrencilerinin, öğretmenlerinin, Okul Aile Birliği üyelerinin, Gebze yerelinde görevli MEB sorumlularının, Robert Kolej 1971 Mezunları olan bağışçılarımızın, Kocaeli ve Beyoğlu Şubesi üyelerinin katıldığı neşeli bir törenle gerçekleşti.
Açılışta kütüphanenin kurulmasında destek olan kurum yöneticilerine plaketler sunuldu.
Konuklara Kütüphane tanıtımını Okul Müdürü Eyüp Yılmaz yaptı. Kent dışında bir okul ararken Kocaeli şubemiz, bizi Kocatepe İlköğretim Okuluyla tanıştırdı. Bu çok güzel bir tanışmaydı, çünkü karşımızda bizim kadar istekli ve coşkulu bir okul bulduk. Kitaplarımızı seçtik hazırladık. Kitaplarımızın kütüphane kayıtlarına geçirilmesini Türkçe Öğretmeni Resmiye Düzgün Maden sağladı.
Okul Müdürü Eyüp Yılmaz’ın desteği ile Aralık ayı içinde okul öğretmenlerine yönelik “Yapılandırmacı Eğitimde Kütüphanenin Yeri ve Önemi” başlıklı iki günlük bir çalıştay düzenledik. Çalıştayı şube başkanımız Oya Adalı yürüttü. Kütüphanemizde okulda yürütülecek “Her Evde Veli- Öğrenci Kitap Okuma Saati” projesi için velilere yönelik bir bölüm de bulunmaktadır. Kütüphane kurma çalışmalarını biz ve bağışçılarımız büyük bir coşkuyla sürdürüyoruz. Bu bizim dördüncü kütüphanemiz.
Sıra dışı Okurlar
İsmail Arayıcı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ve Türk Kütüphaneciler Derneği işbirliği ile “SIRA DIŞI OKURLAR” adlı tanıtım tarzı bir belgesel film çalışması yürütülmektedir. Yaklaşık üç aydır devam eden projenin şu anda çekimleri devam etmektedir.
Bu projenin temel amacı hiçbir zorunluluğu olmadığı ya da yeterli eğitim almadığı halde kendi kendine okuma alışkanlığı kazanmış ve bunu yaşamının önemli bir parçası haline getirmiş insanların yaşamlarındaki kitap-kütüphane ilişkileri anlatılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Halk Kütüphanelerinden gelen bilgiler doğrultusunda ülkemizin değişik yörelerinde farklı meslek gruplarına mensup kişilerden oluşmaktadır.
46. Kütüphane haftasının açılış töreninde ilk gösterimi yapılacak olan filmin daha sonra ulusal ve yerel bütün televizyon kanallarında yayınlanmasını sağlayarak toplumda okuma alışkanlığı, bilgi edinmede kütüphane kullanımı konularında bir bilinç yaratmayı hedeflemekteyiz. Dolayısıyla okuma alışkanlığı olmayan insanlara okumanın önemini, okuma alışkanlığı olup da kitaptaki pahalılıktan şikayet eden insanlara ücretsiz kitap alabilecekleri halk kütüphanelerini tanıtmayı hedeflemekteyiz.
Bu projenin çok önemli bir yanı da ne Kültür ve Turizm Bakanlığına ne de Türk Kütüphaneciler Derneğine hiçbir maliyeti olmamasıdır. Tamamen bazı yayıncılarımız tarafından sponsorluk yoluyla finanse edilmesidir. Çekimler bitikten sonra sponsor firmalarımız sitede ayrıca duyurulacaktır. Selay Prodüksiyon ve yönetmen Selçuk YILMAZ tarafından çekimleri devam projenin amacımıza hizmet etmesini diliyor saygılar sunuyorum.
Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy ilçe Halk Kütüphanesinde gerçekleşen Etkinliklerle Anıldı…
Aydın İleri
Ölümünün 5. Yılında Eşekli Kütüphaneci MUSTAFA GÜZELGÖZ anıldı..
Anadolu'nun aydınlanmasının isimsiz kahramanlarından biri olarak dikkatleri üzerinde toplayan ve eşek sırtında Anadolu köylerine ulaştırdığı kitaplarla eğitim ve kültürel alanda köylük yerleşimlerde çağın gereklerinden yararlanır hale gelmesinde etkin çalışmalar yapan Ürgüplü Mustafa Güzelgöz, 5 yıl önce 17 Şubat 2005 tarihinde 84 yaşında solunum yetmezliğine bağlı kalp rahatsızlığı nedeniyle aramızdan ayrılmıştı.
Eşekli Kütüphaneci anmasında; Aydın İleri tarafından hazırlanan Eşekli Kütüphaneci Fotoğraf Sergisi ve “Eşekle Gelen Aydınlık” başlıklı söyleşi gerçekleşti.
Etkinliğe; Kağıthane Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Çeliktepe Mahallesi Muhtarı Ahmet Karamanlı, Türk Kütüphaneciler Derneği Yöneticileri, İstanbul Halk ve Belediye Kütüphanecileri Çalışma Grubu üyeleri, Yapı Kredi Sermet Çifter Özel Araştırma Kütüphanesi Müdürü Kasım Çelik , Atatürk Kitaplığı Süreli Yayınlar Bölüm Sorumlusu Ufuk Mazlum, İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi Kütüphanecisi Cemalettin Taşkın, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden İbrahim Aydın, İstanbul Valiliği Bilgi ve Merkezi Kütüphanecisi Lütfü Oğuz, Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy İlçe Halk Kütüphanesi Vekil Müdürü Ahmet Altay, çevre okulların müdürleri, öğretmenleri ve Çeliktepe İlköğretim Okulundan 100’e yakın öğrenci katıldı.
Fotoğraf Sergisi ve Söyleşi TUDEM Yayınları Sponsorluğunda gerçekleşmiştir.
Kağıthane kaymakamı Ahmet Narinoğlu tarafından etkinlikliğe katkılarından dolayı Aydın İleri ve TUDEM YAYINLARI’na teşekkür belgesi verilmiştir.
Turabibaba Kütüphanesi Kırmızı Sedir Söyleşileri devam ediyor...
Gürcü Gedikaslan
Turabibaba Kütüphanesi’nde Mayıs sonuna kadar düzenlenecek olan Kırmızı Sedir Söyleşileri ile ünlü yazarlar, oyuncular okuyucularla buluşacaklar.
Daha önce İkbal Gürpınar, Snay Akın, Ahmet Ümit ve Aret Vartanyan’ın konuk olduğu Kırmızı Sedir Söyleşilerinin yeni konukları;
9 Mart Salı günü (saat 14:00 – 16:00) Erol Günaydın,
23 Mart Salı günü (saat 14:00 – 16:00) Ayla Algan
25 Mart Perşembe günü (saat 14:00 – 16:00) Füsun ve Sevinç Erbulak konuk olacaklar.
Sizleri de etkinliklerimizde aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Söyleşi programımızı ve diğer etkinliklerimizi http://kutuphane.beyoglu.bel.tr/ adresinden takip edebilirsiniz.
Katılmak isteyenlerin 0212 361 33 14 no’lu telefondan, Kütüphanecilere kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Adres: Camii Kebir Mah. Turabibaba Cad. Matbaa Arkası Sk. No: 2 Kasımpaşa / Beyoğlu
Uluslararası Katılımlı Okuma Kültürü – Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu
Esmeray Karataş Ateş
Eğitim Sen Genel Merkezince 23-24 Ocak 2010 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı Okuma Kültürü – Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı.
Sempozyum, toplumsal bilgilenme ve bilinçlenmeye dönük kültürel çalışmalara katkı yapmak, ülkemiz için önemli sorunlardan biri olan “okuma kültürü” olgusunu farklı boyutlarıyla ele almak amacıyla düzenlenmişti.
Yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlerin, öğretmenlerin, demokratik kitle örgütlerinin ve yazarların çalışmalarını sunduğu sempozyumda, “Türkiye’de Okuma Kültüründe Genel Kuramsal Yaklaşım” ile “Dünyada Okuma Kültürü” farklı boyutları ile ele alınmıştır.
Bu bağlamda: (a) Okuma Kültürünün Gelişmesindeki Engeller, (b) Okuma Kültürünü Geliştirmek İçin Ailede Neler Yapılabilir? (c) Okuma Kültürünü Geliştirmek İçin Örgün/Yaygın Eğitim Sürecinde Neler Yapılabilir? (d) Okuma Kültürünü Geliştirmek İçin Kütüphanecilik Medya ve Yayıncılık Alanlarında Neler Yapılabilir? konularına ait bildiriler ve uygulama örnekleri tartışmaya açılmıştır. Bu alt başlıklar kapsamında vurgulanması gereken pek çok sorunun ortaya çıktığı görülmüştür.
Ülkemizde bireylerin kendilerine has farklı okuma kültürlerine sahip olduğu bir gerçektir. Bu durumun ana nedenlerinin başında o bireyin okul ve aile çevresinde edindiği okuma kültürü ya da bilinci gelmektedir. Okuma kültürünün ve bilincinin oluşması önünde çeşitli engeller bulunmaktadır. Bu engeller;
- Kitle iletişim araçlarının (televizyon ve internet) bireylerin yaşamında çok fazla zaman alması,
- Kişilerin alım gücünün yetersiz olması, kitap fiyatlarının yüksekliği ve bu sorunu ortadan kaldırabilecek gelişmiş kütüphanelerin bulunmaması,
- Devletin kültürel yaşama yeterince katkı yapmaması,
- Yetişkinlerin çocukların karşısında bilinçli bir rol model olamamaları,
- Okul halk ve çocuk kütüphanelerinin yetersizliği ve bu alanlarda uzman kütüphanecilerin görevlendirilmemesi,
- Yüksek öğretimde öğretmen yetiştirme sisteminin okuma kültürünü geliştirme anlayışına dönük oluşturulmaması ve bu bağlamda öğretmenlerin çocuk ve gençlik edebiyatını tanımadan mezun olması,
- Öğretmenin mesleki bilgi birikimi ve deneyimini etkin bir şekilde kullanmada kendini yetkili sayamaması,
- Okuma kültürünün geliştirilmesinde plastik sanatlar okuryazarlığının dikkate alınmaması ve bu çerçevede hem görsel hem yazınsal estetik değerlerin eksik bırakılması,
- Yerel yönetimlerin okuma kültürünün gelişmesi için yeterli mekan olanakları sağlamaması olarak karşımızda durmaktadır.
Ayrıca çocuk ve gençlik kitaplarının hedef kitlesinin sorunlarına ve beklentilerine dönük hazırlanmaması, onların gerçekliğini içermemesi, çocuğu bir nesne gözüyle algılaması bu tür kitapların okunurluğunu zorlaştırmakta, çocuğun kitaba olan ilgisini de azaltmaktadır.
Bu engellere karşın, okuma kültürünün geliştirilmesi için yapılabilecek pek çok şey bulunmaktadır. Örneğin aile içinde mutlaka kitap okuyan birinin olması gerektiği, evde küçük de olsa bir kütüphanenin bulunması ve yetişkinlerin rol model olabilmesinin önemine dikkat çekilmektedir.
Ayrıca;
- Her okulda öğrencilerin gidip kitap alabilecekleri, oturup okuyabilecekleri ve üniversitelerin bilgi-belge bölümünden mezun görevlilerin çalıştığı okul kütüphaneleri oluşturulmalıdır. Bu kütüphanelerde çocuk edebiyatı eserlerine yer verilmelidir.
- Öğretmenler yanında eğitim bileşenleri olan ailelerin de okuma süreçlerine katılımını sağlayacak yaklaşımlar uygulanmalıdır.
- Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılmasında kullanılan ve sonuç alınmayan geleneksel yöntemlerden uzaklaşılmalıdır.
- Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmada etkili kurumlardan biri olan “çocuk kütüphaneleri”nin kurulması ve işler hale getirilmesi sağlanmalıdır.
- Yeni halk kütüphanelerinin açılması ve halk kütüphanelerinde bulunması gereken kitap sayısının dünya standartlarında belirlenen rakamlara ulaştırılması sağlanmalıdır. Aynı zamanda bu kütüphanelerin çekici ve bölge insanlarının ilgi duyabilecekleri yerlere dönüştürülmesi için düzenlemelere gidilmelidir.
- Okullarda öncelikle Türkçe, edebiyat derslerindeki geleneksel yaklaşımı değiştiren ve eleştirel, yaratıcı okumayı sağlayacak olan düzenlemelere gidilmelidir.
- Üniversite kütüphanelerinin bütçeleri artırılmalıdır ve sürekli açık hale getirilmelidir.
- Okullardaki öğrenciyi merkeze alan etkin bir okuma yaşam alanları oluşturulmalıdır.
- Demokratik kitle örgütleri okuma kültürünü destekleyici zeminler oluşturmalıdır.
- Eğitim sistemimiz okuma kültürünün toplumsal bir yaşam biçimi haline gelmesini sağlayan bir şekilde düzenlenmeli, formel bir yapıya dönüştürülmelidir.
- Öğretmenlerin, okuma kültürünü geliştirme konusunda sorumluluk almaları desteklenmelidir.
Bunun yanı sıra, “okuma kültürünü geliştirmek için yayıncılık, kütüphanecilik ve medya alanında neler yapılabilir?” sorusuna ilişkin olarak yapılan tartışmalarda ortaya çıkan tespitler şu şekilde ifade edilebilir:
- Her şeyden önce ülkemizde bilimsel demokratik laik bir eğitim ve kültür ortamı yaratılmalıdır.
- Yayıncılık alanında neo-liberalizm politikalarına karşıt uygulamalar hayata geçirilmelidir.
- Devlet bir demokratik denetim mekanizması oluşturarak yayıncılık alanını desteklemelidir.
- Nitelikli çocuk kitaplarının yayınlanması, okuma kültürünü yaratan en önemli unsurlardan biridir. Yayınevleri bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olmalıdır.
- Yayınevleri profesyonel editörlük kurumunu oluşturmalıdır.
- Eğitim Sen akademisyen, yazar, yayıncı ve demokratik kitle örgütleri işbirliğiyle objektif kriterlere dayalı yayın kataloglarını düzenli olarak çıkarmalıdır.
- Çocuk yayınları, alan uzmanları ve ilgili meslek kuruluşları tarafından belirlenen kriterlere göre değerlendirilmelidir.
- Gazetelerin kitap eklerinde çocuk yayınlarının tanıtımı yaygınlaştırılmalıdır.
- Gazetelerin ticari amaçlarla yaptıkları niteliksiz kitap promosyonları engellenmelidir.
- Medya, okuma kültürünü destekleyecek şekilde yayınlar yapmalıdır.
- Televizyonlar çocuk kitapları için uygun saatlerde zorunlu yayın süresi konmalıdır.
- Medyada okuma kültürünü olumsuz yönde etkileyecek yayınlar ve reklamlar olmamalıdır.
- Öğrencilerin gereksinim duyduğu bilgiye ulaşmada “Medya Okuryazarlığı” dersinin “Bilgi Okuryazarlığı” dersi olarak konunun uzmanları tarafından verilmesi sağlanmalıdır.
- Çocuk kitapları başta olmak üzere kitap dergi vs. okuma kültürünü geliştirmeye hizmet edebilecek nitelikteki ürünlerin üzerinden alınan katma değer vergisinin (KDV) kaldırılması; ücretlilerin ödediği gelir vergisi matrahından belli düzeyde eğitim harcamasına denk düşen tutarın indirilmesini içeren vergisel teşvikler sağlanmalıdır.
Sonuç olarak, sempozyumda tartışılan konular, sorunlar ve bunlara dönük çözüm önerileri toplumsal alanda yeni ufuklar açacak içeriktedir. Bu çözüm önerilerinin ülkemizin kültür ve düşünce yaşamına ciddi katkı yapacağına inanmaktayız. Bir başka inancımız da kültürel çalışmaların aynı kararlıkla sürdürülecek olmasıdır.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde Diksiyon Kursu Veriliyor
Volkan Gülcek
Beyazıt Devlet Kütüphanesi, kütüphanenin Görme Engelliler Bölümünde gönüllü okuyucu olan kişilere özel bir diksiyon kursu başlattı. 22 Şubat 2010 tarihinde başlatılan diksiyon kursu İSMEK işbirliği ile düzenlenmektedir. Kursa katılmak isteyenler her Pazartesi 9.30-12.30 saatleri arasında Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne gidebilirler.
Ayrıntılı bilgi için: 0212 522 31 67 / 126 (Mehtap Yeşilgül)
Kütüphanenin Görme Engelliler Bölümü, 1992 yılında kurulmuştur. Açıldığı günlerde bir teyp ve bir mikrofonla okunan kitaplar, bugün son teknoloji ile donatılmış altı adet ses kayıt odası ile gönüllü okuyucuların sesinden doğrudan dijital ortama kayıt edilmektedir. Bu bölümden yararlanmak isteyen kullanıcıların özürlü kimlik kartı ile bölüme kayıt yaptırmaları yeterlidir. Bu bölümde alenileşmiş veya yayımlanmış yazılı eserlerin engelliler için üretilmiş bir nüshası yoksa, seslendirilerek hiçbir ticari amaç güdülmeksizin görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
Boş zamanlara yönelik gençlik kütüphanesi
Hamburg Şehir Kütüphaneleri (Bücherhallen Hamburg) gençleri ve genç yetişkinleri yeniden kütüphanelere çekiyor. Bu başarının sırrı ne mi? Güncel materyallerden oluşan zengin bir derme ve okulla ilgili konulara karşı bilinçli bir mesafeli tavır.
Kütüphane dünyasında gençler ulaşılması hayli zor bir hedef kitle olarak görülürler. Bu durum Hamburg için de geçerli. Hamburg Halk Kütüphanelerinin (Hamburger Öffentliche Bücherhallen) tüm kullanıcıları arasında 5-13 yaşındakilerin oranı yüzde 34 iken, 14-24 yaş arası gençlerin oranı ancak yüzde 14’ü buluyor. Fakat Hoeb4U sayesinde Hamburglular bu eğilimi değiştirme yolundalar.
Okuma koltuğu yerine playstation
Hoeb4U Hamburg Altona’daki eski bir fabrika alanında bulunuyor. Eskiden gemi pervanelerinin üretildiği kırmızı tuğladan atölyelerde bugün bir sinema ve kafeler var. Aralık 2005’den beri bir de gençlik kütüphanesi. Metal raflar, bilgisayarlar önünde bar tabureleri, kavisli, parlak bir desk: 220 metrekarelik bir alana yayılan bu gençlik kütüphanesine bilinçli olarak daha farklı, daha “cool” bir hava verilmiş.
Gençlik kütüphanesinin dermesi de Hamburg’daki diğer semt kütüphanelerinden çok farklı. 14.000 materyalin yarısını görsel-işitsel materyal oluşturuyor: Sesli kitaplar, CD’ler, DVD’ler, ayrıca çeşitli sistemlerde (PC, Xbox360, PS2, PSP, Nintendo DS, Wii) oyunlar. Bunun yanı sıra dama ve satranç gibi oyunlar, çizgi romanlar, dergiler ve elbette kitaplar da var – fantezi ve gizem, aşk ve cinsellik, ünlülerin biyografileri, hip hop, grafiti, ergenlik bunalımları, spor ve daha pek çok türde kitap.
Okul yerine boş zaman
“Gençlik Kütüphaneleri Çalışma Grubu”nda oluşan bu sıra dışı kütüphane fikri, Hamburg Şehir Kütüphaneleri’nin gençlik kütüphanesi konseptinin neredeyse doğal bir uzantısı gibiydi. Nitekim daha 2004’de Alman kütüphanelerindeki ilk bağımsız gençlik materyalleri bölümünü de onlar kurmuştu.
Uzman Janette Achberger meslektaşlarıyla birlikte yepyeni bir konsept geliştirdi. “Bizim için önemli olan, daha önce kütüphanelere gitmeyen ya da uzun zamandan beri gitmemiş olan gençlerin kütüphaneyi kendilerine hitap eden eğlenceli bir yer olarak keşfetmeleriydi,” diyor 40 yaşındaki kütüphaneci. Hoeb4U’nun tamamen boş zamanlara yönelik bir kütüphane olarak tasarlanmasının nedeni bu. “Dolayısıyla konseptte okulla ilgili konulara özellikle yer verilmedi. Okul kitapları, eğitime yönelik yardımcı kitaplar ve benzeri şeyleri bizde bulamazsınız.”
Kuşaklar arasındaki uçurum yerine aynı bakış
Fakat Hoeb4U’nun bu kadar özel olmasının tek nedeni, sıra dışı dermesi ve tümüyle boş zamanlara odaklanmış olması değil. Kütüphane bir nevi 'genç şirket' gibi çalışıyor, çünkü kütüphanenin işletilmesini stajyerler üstleniyorlar.
Şehir Kütüphaneleri’nde derme ve enformasyon dallarında aynı yıl içinde uzmanlık eğitimi alan tüm gençler Hoeb4U’da on iki ay staj yapıyorlar. İlk başta oradaki kadrolu üç kişi tarafından eğitiliyorlar. Fakat kısa süre sonra Hoeb4U’nun günlük işlerini dört ila altı stajyer yürütmeye başlıyor. Ödünç materyal deskini, ofis işlerini, günlük kasayı ve idari işleri onlar yürütüyor, materyalleri sipariş ediyor ve kayda geçiriyorlar.
“Bunun bir sürü avantajı var,” diyor Hoeb4U’nun yöneticisi. “Stajyerler çok farklı biçimde öğreniyorlar; sadece söyleneni yapmıyorlar, her şeyi kendileri hallediyorlar.” Deskin arkasında da gençler var yani. “Onların kütüphane kullanıcılarıyla çok farklı bir ilişkileri var, gençlerin ne istediklerini bizden daha iyi biliyorlar. Bu stajyerlerin –sırf yaşlarından ötürü– otomatikman sahip oldukları uzmanlık bilgisi olmasaydı, biz burayı bu kadar iyi işletemezdik.”
Reklam kampanyası yerine kulaktan kulağa tanıtım
Achberger ve meslektaşlarının her şeyi ne kadar iyi yürüttükleri öncelikle kullanıcı sayısından belli. Gençlik kütüphanesinin açıldığı günden beri ödünç verilen materyal sayısı her geçen ay daha da arttı. 2008 yılının ilk dokuz ayında ödünç verilen materyal sayısı 170.000’i bulmuştu.
Üstelik de bu başarı kesinlikle yoğun bir tanıtım çalışmasından kaynaklanmıyor. “En iyi reklam bizzat gençler. Biz okullarda özellikle tanıtım yapmıyoruz, çünkü okulla aramızda bir bağlantı kurulmasını istemiyoruz. Tanıtım çalışmalarımız, semt kütüphanelerine zaten üye olan gençlere hitap etmekten ibaretti. Gerisi kulaktan kulağa oldu,” diyor kütüphane yöneticisi.
Achberger, “Özellikle de daha önce kütüphanelerle hiç ilgisi olmayan pek çok gencin gelmesi gururlandırıyor beni,” diye devam ediyor sözlerine. “Bu gençler belki birinci ya da ikinci sınıfta okulla birlikte bir kütüphaneye gitmişler, sonra bir daha da ayak basmamışlar. İşte şimdi bu gençler bize geliyorlar ve ‘Ya, bana bir harita lazım,’ diyorlar.”
Dolayısıyla, Hoeb4U ekibi iddialı hedefine çoktan ulaşmış bulunuyor. Peki, geleceğe dair ümitleri neler? “Benim ümidim, kütüphanenin bu çizgide devam etmesi ve başka kütüphanelerin de benzer yollar izlemeleri – çünkü hali hazırda gençlerin boş zamanlarına yönelik bir kütüphane konseptini bizden başka uygulayan yok.”
Dagmar Giersberg
Bonn’da serbest muhabir olarak çalışıyor.
Çeviri: Zehra Aksu Yılmazer
Copyright: Goethe-Institut e. V., Online-Redaktion
Kasım 2008
Alıntı: http://www.goethe.de/ins/tr/lp/wis/bib/tr3912314.htm
Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) Haber Portalı
Kütüphane, Arşiv, Dokümantasyon ve Enformasyon merkezleri hakkında ulusal basında ve elektronik ortamda yayınlanmış haberleri sunmak ve arşivlemek hedefiyle yola çıkmış ve tek bir noktadan bu haberlere erişim sağlamayı amaç edinmiştir.
Ali Taş
( alitas@bbyhaber.com )
Engin Yücelen
( enginyucelen@bbyhaber.com )
BBY Haber Portalı
http://www.bbyhaber.com/
Sınır Tanımayan Kütüphaneciler
Dünyanın neresinde bir kütüphane yakılıyor ve bir kitap yok ediliyorsa duyarlı olmanız dileklerimizle.
Bu grup Kütüphanecilerin öncülüğünde ve yok edilen kütüphanelere, yakılan kitaplara duyarsız kalmamak adına kurulmuştur.
Gelecekte birlikte organizasyonlar düzenlemek dileklerimizle.
İletişim: Feridun Büyükyıldız ( nartan99@yahoo.com )
Web: http://lwbturkiye.blogspot.com/2009/10/kutuphaneler-ve-kitaplar-konusunda-snr.html
Kısa Kısa Kütüphane
Şener Yelkenci
Kadın Kütüphaneleri Açılıyor
http://kadin.milliyet.com.tr/kadin-kutuphaneleri-aciliyor/kadin/haberdetay/24.02.2010/1202973/default.htm?ref=milliyet_anasayfa
Niğde'de Kitap Okuma Kampanyası
http://www.kentselhaber.com/V10/News/191894/Nigde-de-kitap-okuma-kampanyasi
Viranşehir'de Okuma Seferberliği
http://www.beyazgazete.com/haber/2010/02/24/viransehir-de-okuma-seferberligi.html
Kitap Kurdu Muazzez Nine
http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=954500&title=muazzez-nine-torunlari-kitap-okusun-diye-onlarla-yarisiyor
Hacettepe'de Kitaplar Dolaşıyor
http://www.cayyolu.com.tr/haber/Hacettepe-de-kitaplar-dolasiyor/36795
Türkiye 5 Ülkede, 5 Farklı Kitap Fuarının Konuğu Olacak
http://www.haberx.com/turkiye_5_ulkede_5_farkli_kitap_fuarinin_konugu_olacak%2817,n,10307574,744%29.aspx
Kütüphanede Belgesel
http://www.halkgazetesi.com.tr/news_detail.php?id=17508
Diyadin'e Yeni Kütüphane
http://www.internethaber.com/diyadine-yeni-kutuphane-233186h.htm
Yeşiloba Köyünde Kütüphane Açıldı
http://www.haberciniz.biz/haber/yesiloba-koyunde-kutuphane-acildi-gaziantep--779479.html
En Modern Kütüphane
http://www.hurriyet.de/haberler/gundem/492190/en-modern-kutuphane
Madımak Oteli Kütüphane Oluyor
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=982219&Date=24.02.2010&CategoryID=77
Online Kütüphane Devri
http://www.haberaktuel.com/online-kutuphane-devri-haberi-257288.html
Avanos Anadolu Lisesi Kütüphanesi Törenle Açıldı
http://haber50.com/252436_Avanos-Anadolu-Lisesi-Kutuphanesi-Torenle-Acildi.html
Elbise Kütüphanesi
http://www.birgun.net/writer_index.php?category_code=1193875200&news_code=1266748178&day=21&month=02&year=2010
Tarık Buğra Kütüphanesi Oldu
http://www.istasyongazetesi.com/istasyon/Haberler.aspx?HaberNo=9454
Kütüphanenin Bilgisayarlarını Çalmak İçin Tünel Kazmışlar
http://www.turkishny.com/local-news/6-local-news/23270-kutuphanenin-bilgisayarlarn-calmak-icin-tunel-kazmlar
Vatandaş Kütüphaneye Kitap Bağışında Duyarsız
http://www.burdurgazetesi.com/haberler.php?haber=8556
Magazin: Ünlülerin Babaları :)
http://haber.mynet.com/detay/foto-analiz/unlulerin-baba-meslekleri/497237/8#haber-baslik
BitDefender'dan En Büyük Tehditler listesi
http://www.chip.com.tr/konu/bitdefender-dan-tehdit-top-10_18388.html
Anlamlı Kampanya
http://www.beyazgazete.com/haber/2010/02/19/ogrencilerden-anlamli-kampanya.html
Yüzde 94'ü Dijital Ortama Aktarılan Yazma Eserlere Daha Kolay Ulaşılacak
http://samanyolu.com/haber/105114/yuzde-94u-dijital-ortama-aktarilan-yazma-eserlere-daha-kolay-ulasilacak/
Tadımlık Kitaplar Piyasada
http://www.ebmhaber.com.tr/detay/19954/%E2%80%9Ctadimlik-kitaplar%E2%80%9D-piyasada.htm
Ordu Kütüphanesi’nde Üyelik Kampanyası
http://www.haberciniz.biz/haber/ordu-kutuphanesinde-uyelik-kampanyasi--776543.html
Okullara Gazete Köşesi Kuruldu
http://www.ofhaber.com/haber/okullara-gazete-kosesi-kuruldu-335.htm
Masumiyet Muzesi Bu Kez İlk 10'da Yok
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&Date=&ArticleID=981036
Ağrı'ya Kütüphane Kurmak İçin Bursa'dan Yola Çıktılar
http://www.ebmhaber.com/detay/19965/agri%E2%80%99ya-kutuphane-kurmak-icin-bursa%E2%80%99dan-yola-ciktilar.htm
Kütüphane İçin Kitap Kampanyası
http://www.aydindenge.com.tr/Anasayfa/haber_detay.asp?haberID=8983
Onlarda "Kütüphane" biz de "Betting-Office" Açılıyor
http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/1/col/104/art/7302/PageName/KIBRIS_POSTASI
Kılbasan Kasabası Okuma Salonuna Kavuştu
http://www.karamandan.com/karaman-haberleri/kilbasan-kasabasi-okuma-salonuna-kavustu-8063.html
Nezarathaneyi Kütüphaneye Çevirdiler
http://www.gazetevan.com/wp/index.php/2010/02/18/nezarathaneyi-kutuphaneye-cevirdiler/
Telefondan Kitap Okunur mu?
http://shiftdelete.net/telefondan-kitap-okunur-mu-18431.html
Kitap Okuma Kampanyasında Dereceye Girenler Ödüllerini Aldı
http://www.urfahabermerkezi.com/news_detail.php?id=5439
Milli Kütüphane'ye Korsan Kitap Bağışı
http://www.hurhaber.com/news_detail.php?id=247928
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, İki Köy Okuluna Kütüphane Yaptırdı
http://www.diyarhaber.org/haber-Diyarbakir-Buyuksehir-Belediyesi-Iki-Koy-Okuluna-Kutuphane-Yaptirdi-26621/
Google'ın Dijital Kütüphane Anlaşması Mahkemeye Gidiyor
http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=26596
Üniversiteliden Siverek’e Kitap
http://www.hurriyet.com.tr/ege/13766257.asp?gid=142&srid=3540&oid=1&l=1
Osmanlıca Eserler Araştırmacıların Hizmetinde
http://www.haberciniz.biz/haber/osmanlica-eserler-arastirmacilarin-hizmetinde-ordu--776042.html
Oyuncak Kütüphaneleri Açılıyor.
http://www.ntv.com.tr/id/25061274/
Kütüphaneyi Kitabına Uydurmak
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=980925&Date=18.02.2010&CategoryID=96
Recep İvedik Kütüphanede :)
1 Mart 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder