27 Ocak 2010 Çarşamba

KütüphaneSever Bülten Sayı 15


İndir - Kullan Bölümümüz Açıldı



Web sayfamıza KütüphaneSever ekran koruyucuları, posterler, kitap ayraçları vb. indirip kullanabileceğiniz medyalar yükledik... Medyaların hazırlanmasında büyük emeği olan Kenan Ören arkadaşımıza çok teşekkür ederiz.

Medya listesini görmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:
http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/118







KütüphaneSever Kitap Kulübü "Zeliş" için Buluştu


9 Ocak 2010 Cumartesi akşamı Taksim Mephisto Kitabevi'ndeki buluşmamızda Aralık ayı kitabımız olan Necati Cumalı'nın Zeliş isimli kitabını Kenan arkadaşımızın sorumluluğunda ve hazırlamış olduğumuz tartışma soruları ( http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/259 ) çerçevesinde konuştuk.


Tartışma sorularımıza verilen yanıtlar:


1. Kitabı okumadan önce neyi anlattığını düşünüyordunuz? Zoru başarmış bir kadının öyküsü.
2. Kitap beklentilerinizi karşıladı mı? Kimileri daha ağır, okuması güç bir kitap bekliyordu. Çoğunluğun beklentisini karşıladı.
3. Sizce yazar kitabın içinde kendini gösteriyor mu? Bu durum sizce uygun olmuş mu? Bazı bölümlerde çok rahatsız edici olmasa da yazarın kendi ağzından, ve öyküyle ilgisiz konularda kitaba girmiş olması akışı bozmuştu. (Cumhuriyet Kitap Kulübü baskısının 178. ve 188. sayfalarında)
4. Kitap hoşunuza gitti mi? Neden? Kolay okunması nedeniyle beğenildi ancak katılımcıların çoğu kitabı vasat buldu veya beğenmedi. Özellikle yazarın Susuz Yaz adlı eserini okumuş olanlar bu görüşü destekledi.
5. Kitap, yazarın diğer kitaplarıyla karşılaştırıldığında nasıldır? Susuz Yaz çok daha iyi bir roman olarak anıldı.
6. Olaylar dizisi sizi içine çekti mi? Yoksa kendinizi okumak için zorlamanız mı gerekti? Belki de benzeri öyküleri başka romanlar ve Türk filmlerinde görmüş olduğumuzdan öykü bize bir sürpriz sunmadı. Final herkesin tahmin ettiği gibiydi. Olaylar dizisi de büyük bir merak uyandırmadı.
7. Karakterlerin oluşturuluşu nasıldı? Karakterlerin hangisiyle tanışmak isterdiniz? Sevdiğiniz, nefret ettiğiniz karakter kimdir? Çoğunluk karakterlerin yeterince anlatılmamış olduğunu düşünüyordu. Özellikle Zeliş ve Cemal'in kitabın "kötü karakterleri" Kör Fehmi ve Bekir'den daha az işlenmesi rahatsız edici bulundu. Zeliş fiziksel olarak tanımlanmamıştı. Buna karşın Zeliş'in güçlü ve Cemal'in sönük karakteri iyi yansıtılmıştı. İyi anlatılmış olması nedeniyle -kötü adam olmasına rağmen- Kör Fehmi herkesçe beğenilen bir karakter oldu. Bunun yanında Zeliş de güçlü bir kadın karakteri olarak beğenildi.
8. Karakterlerin eylemleri mantığa uygun muydu? Neden? Bulundukları yöreye ve zamana göre uygundu. Yöre insanını iyi yansıtıyordu.
9. Karakterlerden birinin verdiği bir kararı sizin vermeniz gerekse neyi seçerdiniz? Neden? Zeliş'in kaçma kararını vermesi, kaçış yolundaki kararları, mahkemedeki ifadesi ve tutuklanırken yaptıkları herkesçe takdir edildi.
10. Öykünün geçtiği yer ve zaman sizce nasıldı? Gerçekçi miydi? Kendinizi o yer ve zamanda varolmuş gibi hissedebildiniz mi?Batı Anadolu olması nedeniyle öyküdeki kız kaçırma çok doğal, günlük yaşamın bir parçası olarak kabul edilmiş.
11. Öykü farklı bir yer ve zamanda geçse nasıl değişirdi? Doğu Anadolu'da yaşansa öykünün sonu iyi bitmeyecekti. Tarım işçisi olan kız kaçırıldıktan sonra hayatına devam ediyorsa da kadın hakları açısından çok farklı bir durumda değildi. Bu durum romanda iyi yansıtılmıştı.
12. Öyküde işlenen ana konular nelerdir? Öyküdeki önemleri nedir? Sosyal bir konuyu yorumsuz işlemeye çalışmıştı. Çok fazla mesaj vermek istememiş, okuyucuya bırakmış. Tarım işçileri ve onların yaşantıları üzerine bir öyküydü. İki genç tarım işçisinin birbirlerine aşık olmaları ve ailelerinin karşı çıkmasına rağmen birlikte kaçmaları anlatılmıştı. Bunun arkaplanında Ege köylüsü, tütün işçilerinin yaşantısı, çardak yaşamı okuyucuya sunulmuştu.
13. Kitap beklediğiniz gibi mi sonlandı? Herkesin beklediği son gerçekleşti. Kız kaçırmanın çok doğal karşılandığı, Zeliş'in ablalarının da kaçarak evlenmiş olması öykünün sonunu kolayca tahmin etmemizi sağladı.
14. Kitabı başkalarına, yakın arkadaşlarınıza önerir misiniz?Kolay okunur olması açısından önerilebilir, ancak Necati Cumalı okumak isteyenler için Susuz Yaz daha iyi bir tercih olacaktır.


Kitabın değerlendirmesi: 8

Akıcılık: 9

Karakterlerin işlenişi: 4

Zaman/mekanın yansıtılması: 7

Dil: 10

Kütüphanelerde bulunurluk: 10







Ankara KütüphaneSever Kitap Kulübü "Ol Dedi Oldu" Buluşması


Melehat Keskin öncülüğünde kurulan Ankara KütüphaneSever Kitap Kulübü Aralık ayı kitabını konuşmak için bir araya geldi:



Etkinliğimizi sıcacık yürekli insanlarla sıcak bir sohbet ortamında gerçekleştirdik...Taşkın Tuna'nın Ol Dedi Oldu isimli kitabı üzerine hepimiz fikirlerimizi söyledik...Evrenin yaradılışını ve evrende gerçekleşen değişimleri bilim adamlarının yıllarca süren çalışmalarıyla nasıl açıklamaya çalıştıklarını Taşkın Tuna'nın akıcı bir üslupla çok güzel anlattığı konusunda tüm katılımcı arkadaşlar hemfikiriz...Ve tekrar okunacak kadar değerli bir eser olduğunu düşünüyoruz...
Evrenin büyüklüğünün, içinde zerredende küçük bir yer kapladığımızın ayırdına yeniden varmamızı sağladı...


Ancak kitapta bilimle tasavvufu ilişkilendirmede eksik kalan yanların olduğunu düşünüyoruz...
Katılımcı arkadaşlarımızdan Elif Özcanın, kitapta sadece batılı bilim adamlarının bu alandaki araştırmalarına yer verildiği, doğulu bilim adamlarının evrenin yaradılışıyla ilgili batılı bilim adamlarından çok çok önce çalışmalar yaptıkları halde kitapta bahsedilmemiş olmasınının eksiklik olduğu düşüncesine katılıyoruz...Hubble'n yıllarca emek vererek okuduğu hukuk fakültesini, bir gemi yolculuğu esnasında okyanusun orta yerinde gece gökyüzünü seyrederken yaşadığı hayranlık ve ürperti sonucunda gökbilimci olmak için bırakma kararı alışını...Ve bu kararının büyük bir buluş yapmasına sebep olmasını (evren genişlemesi kuramı) hayranlık verici bulduk...


Kitabın içerisinde düşünce yolculukları yapmamıza sebep olacak çok güzel konular var...Okuduğunuzda bizlere fazlasıyla hak vereceksiniz:)))Bu güzel yolculukları yapmamıza vesile olan Taşkın Tuna'ya teşekkür ediyoruz...
Ankara KütüphaneSever Kitap Kulübü Ocak 2010 Etkinliği'ne katılarak, düşünce ufkumuzun genişlemesine sebep olan Taşkın Tuna'ın Ol dedi Oldu isimli kitabı üzerine fikirlerini paylaşan,Nihal Eken, Elif Özcan, Esra Esen ve Merve Özbölük arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Melahat Keskin







Süleymaniye Kütüphanesi Çalışma Saatleri Artırıldı



Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, 2010 yılı itibariyle haftanın yedi günü saat 08.00-23.00 arası hizmet vermeye başladı.

2007 yılından beri haftanın altı günü vermiş olduğumuz hizmete böylece Pazar gününü de dahil ettik. Böylece okuyucu ve araştırmacılarımız Pazar günü de çalışma ve araştırma yapabilme şansını elde etti.

Uluslararası düzeyde hizmet veren bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olan Süleymaniye Kütüphanesine de yakışan budur. Kütüphanemize emeği geçen, başta Müdürümüz Emir Eş Bey olmak üzere herkese teşekkürler...


Göksel BAYKAN

Süleymaniye Kütüphanesi





Turabibaba Kütüphanesi Kırmızı Sedir Söyleşileri başlıyor



Turabibaba Kütüphanesi’nde Mayıs sonuna kadar ayda 2 kez düzenlenecek olan Kırmızı Sedir Söyleşileri ile ünlü yazarlar okuyucularla buluşacaklar. Sizleri de etkinliklerimizde aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Ocak – Şubat Etkinlikleri

26 Ocak Salı günü (saat 12:00 – 13:00) İkbal Gürpınar,

03 Şubat Çarşamba günü (saat 14:00 – 16:00) Şair - Yazar Sunay Akın,


05 Şubat Cuma günü (saat 14:00 – 16:00) Yazar Ahmet Ümit konuk olacaklar.


Söyleşi programımızı ve diğer etkinliklerimizi http://kutuphane.beyoglu.bel.tr/ adresinden takip edebilirsiniz.

Katılmak isteyenlerin 0212 361 33 14 no’lu telefondan, Kütüphanecilere kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Adres: Camii Kebir Mah. Turabibaba Cad. Matbaa Arkası Sk. No: 2 Kasımpaşa / Beyoğlu

Gürcü GEDİKASLAN

Beyoğlu Belediyesi Kütüphane Koordinatörü

Turabibaba Kütüphanesi Bilgi Erişim Merkezi

Tel:+90 (212)361 33 14

Fax:+90 (212)361 39 14

Camii Kebir Mh. Turabibaba Cd.No:2 Kasımpaşa







100 Temel Eser İptal Edilsin!

Esmeray Karataş Ateş


Çocuk Vakfı'nın 27 Ocak 2010'da yayınladığı 100 Temel Eser Raporu ile "çocuğun temel yararına ve gelişme hakkına katkı yapmadığı gerekçesiyle, ilköğretim ve orta öğretime yönelik 100 Temel Eser genelgelerinin iptal edilmesi yönünde" sonuca varılmış.

Ayrıca raporda iki öneride bulunulmuş: "Bir, okul öncesi, ilköğretim birinci ve ikinci kademe, orta öğretim düzeyinde ve her derse yönelik okuma kitaplarının ilişkilendirileceği okuma programlarının hazırlanması. İki, Çocuk ve İlkgençlik Kitapları Konseyi’nin kurulması. "
Raporun tamamı için: http://www.cocukvakfi.org.tr/Rapor/100temeleser.pdf




Facebook'taki Kütüphaneler

Yeliz Uluçay - İş Bankası Kütüphanesi

Sosyal paylaşım ağlarından biri olan Facebook'ta sayfası olan kütüphane sayısı 48'e ulaşmış. 18 Ocak tarihinde hazırladığım listede kütüphane adları, üye sayıları ve bağlantı adresleri yer alıyor. Listede 10.848 üye sayısıyla göze çarpan kütüphane Van Bostaniçi Belediyesi Kütüphanesi!

Listeyi aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz:

http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/261




Kısa Kısa Kütüphane

Yeliz Uluçay İş Bankası Kütüphanesi

Türk Telekom’dan kütüphaneye anlamlı hediye
http://www.yildizhaber.com/ayrinti.php?katid=5&id=13137&dil=

Türkiye'nin İlk Şahsi Kütüphanesi Kayseri'de
http://www.medya73.com/turkiyenin-ilk-sahsi-kutuphanesi-kayseride-haberi-160821.html

Türkiye Yazma Eserleri Başkanlığı Kuruluyor
http://www.haberx.com/Gundem-Haberleri/Ocak-2010/TURKIYE-YAZMA-ESERLERI-BASKANLIGI-KURULUYOR.aspx

"İstanbul'da 80 Sonrası Kadın Eylemleri", Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde
http://www.bianet.org/bianet/kultur/119678-istanbulda-80-sonrasi-kadin-eylemleri-kadin-eserleri-kutuphanesinde

Rami Kışlası‚ 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında ...
http://www.basaksehirrehberi.com/yasam/detail.asp?id=7228

Despot'un Sarayı kütüphane olacak
http://www.hurriyet.com.tr/ege/13568885.asp?gid=142

Karapınar Lisesinde kütüphane açıldı
http://www.memleket.com.tr/news_detail.php?id=56311

Sergi gelirini kütüphaneye verdiler
http://www.yenialanya.com/haber_detay.asp?haberID=1985

Kütüphane için kermes düzenlediler
http://www.aydindenge.com.tr/Anasayfa/haber_detay.asp?haberID=8053

Afiş yarışması düzenlenecek
http://www.duzcedamla.com/index.php?option=com_content&view=article&id=493:afi-yarmas-duezenlenecek&catid=50:genel&Itemid=74

Harçlıklarıyla Kütüphane Kurdular
http://www.haber10.com/haber/191949

Kütüphane hurdaya çıkarıldı, çocuklar kitapsız kaldı
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=940514&title=kutuphane-hurdaya-cikarildi-cocuklar-kitapsiz-kaldi

Çocukları İnternet Kafelerden Korumanın En İyi Yolu: Yozgat İl Halk Kütüphanesi
http://www.sondakika.com/haber-cocuklari-internet-kafelerden-korumanin-en-iyi-1885857/

Kızılay Sivas Şubesi'nden Yahya Kemal İlköğretim Okulu'na Kütüphane
http://www.medya73.com/kizilay-sivas-subesinden-yahya-kemal-ilkogretim-okuluna-kutuphane-haberi-157012.html

Mehmed Uzun'a Yakışan Hizmet
http://www.haberdiyarbakir.com/news_detail.php?id=

AÜ de Sesli Kütüphane Açıldı
http://www.kanalvip.com.tr/haber_detay.asp?ID=35369&baslik_id=7

Kadın tarihine kütüphane ile yolculuk
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=974532&CategoryID=79

Sarayönü'nde kütüphane için yer tahsisi yapılacak
http://www.memleket.com.tr/news_detail.php?id=55456

Muradiye İlçe Kütüphanesi'ne Yeni Görünüm – Van
http://www.haberciniz.biz/haber/muradiye-ilce-kutuphanesine-yeni-gorunum-van--756187.html

İlçe Kütüphanesi Eski Belediye İşhanına Taşınacak
http://www.sorgunpostasi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7302&Itemid=1





YAYIN SEÇME YÖNETMELİĞİ VE KİTAP LİSTELERİ OLUŞTURULMASINDA OKUYUCU TALEBİ

Şenol Karadeniz - Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk kütüphanelerinde kitap alımları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği’ne uygun olarak yerinden ve merkezden olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir.

Merkezden alımlar için Kültür ve Turizm Bakanı ya da görevlendireceği Müsteşar veya müsteşar yardımcısı başkanlığında, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü, ilgili genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Müdürü olmak üzere beş kişilik yayın seçme kurulu oluşturulur.

İl halk kütüphanelerine gönderilen ödenek ile yerinden kitap alımı için her ilde il halk kütüphanesi müdürü başkanlığında, müdür yardımcısı ve bir kütüphaneciden oluşan Yayın İnceleme Komisyonu kurulur. İlçelerde kurulacak Yayın İnceleme Komisyonu ise kütüphane müdürü başkanlığında bir kütüphaneci ve bir şeften oluşur. Kütüphaneci veya şefin bulunmadığı durumlarda ise komisyona kütüphane memuru katılır. Yukarıdaki şartların oluşmadığı kütüphanelerde ise bir kütüphane personeli ve en az biri Türkçe ve edebiyat öğretmeni olmak kaydıyla kaymakam onayı ile en az üç kişiden oluşacak bir komisyon oluşturulur.Yayın Seçme Kurulunca ve yayın inceleme komisyonlarınca sağlanacak yayınlara karar vermede temelde iki grup kaynak kullanılır. İlki piyasa araştırması sonucu elde edilen verilerdir. Bunlar, yayıncı katalogları, kitap tanıtım broşürleri, internetteki kitap tanıtım siteleri, kitap fuarları, piyasa, en çok satan kitaplar listesi, okuyucular tarafından en çok talep edilen materyal ve benzerlerinden tespit edilen yayınlardır. Yayın Seçme Yönetmeliği kitap alımlarında önceliği okuyucu isteklerine vermiştir. Bu nedenle merkezden yapılan alımlarda dikkate alınmak üzere kütüphane koleksiyonlarında yer alması istenilen yayınların listesi her yıl Mart ayına kadar kütüphanelerden istenmektedir. Diğeri ise yayıncısı ya da yazarı tarafından satın alınması için Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne başvurusu yapılmış olan yayınlardır.
Yayın Seçme Kurulu ve Yayın İnceleme Komisyonları tarafından Bakanlıkça veya kütüphanelerce satın alınacak, bağışlanacak ve değişimi yapılacak yayınlar ile abone olunacak süreli yayınların değerlendirilmesinde Anayasada belirtilen temel ilkelere, kanunlara, genel ahlaka ve uluslar arası anlaşmalara aykırı olmamak üzere;
a) Ulusal, evrensel kültür ve sanat eserlerinin bugünkü kuşaklara tanıtılmasını sağlayan,
b) Kişilerin pratik bilgi ve becerilerini geliştiren, boş zamanlarının değerlendirilmesi ile ilgili gereksinimlerini karşılayan,
c) Toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmasına yardımcı olan, ortak duygu ve hassasiyetlerini tahrip etmeyen, bireylerin ve toplumun bir kesimini rencide etmeyen ve gruplar arasında düşmanca duygular oluşturmayan,
d) Çağdaş uygarlığın yapıcı ve bilimsel birikimini yansıtan, Atatürk ilkeleri ile demokrasi, laiklik, insan hakları, düşünce özgürlüğü gibi ulusal ve evrensel değerlere aykırı olmayan,
e) Kültürel ve sanatsal değerlerimizi, geleneklerimizi yansıtan,
f) İçerik yönünden reklam ve ticari amacı ön planda tutmayan,
g) Siyasi amaçlı ve propagandaya yönelik olmayan,
h) Kolay anlaşılır ve arı bir dille yazılmış olan,
i) Yazım, dizgi ve baskı hataları bulunmayan, bağış yayınlarda fiziksel olarak yıpranmamış ve güncel olan,
j) Danışma kaynakları ve araştırmaya dayalı yayınlarda en yeni basım tarihine sahip olan,
k) Kullanıcılar tarafından aranan ve hizmet verilecek yörenin gereksinimlerini (tarım, hayvancılık, balıkçılık, el sanatları ve benzeri) karşılayabilecek nitelikte olan,
l) Süreli yayınlarda belirtilen zamanda ve düzenli çıkan,
m) Yurt içinde yayınlanan kitaplar için Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN/ International Standart Book Number) almış olan,
n) Yurt içinde yayınlanan süreli yayınlar için Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN/ International Standart Serial Number) almış olan,
yayınlar seçilir.







Kütüphanelerin Sesini Duyan Var mı?

Aydın İleri - TUDEM Yayıncılık

(Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan geçtiğimiz günlerde köşe yazısında 2010 projeleri kapsamında İstanbul’a Türkiye’nin en büyük kütüphanesi yapılacağını yazmıştı. Bu yazı onun yazısına cevaben yazılmıştır…)

İstanbul’a Büyük Kütüphane yapılacağı haberi son 3-4 yıldır duyuyoruz ama bir sonuç alınamadı bugüne kadar.
Bizzat Başbakan ilgilendi konuyla, üniversitelerden, akademisyenlerden, kütüphane örgütlerinden fikir aldılar.
Taslaklar yapıldı... Toplantılar, toplantılar...
3-4 yıldır bir ilerleme yok... Umarım gerçek olur...

Kütüphane'nin büyüklüğü bir ifade etmiyor ayıca.
Kütüphanenin işlevi içerisindeki koleksiyonu, mimarisi, bütçesi, nitelikli personeli önemli...

Bugüne kadar açılan kütüphanelerde kütüphaneci çalışmıyor...
Çalışanlar insanca yaşayacak bir ücret alamıyor.
Güncel koleksiyon yok.
Binalar dökülüyor, kaderine terk edilmiş.
Kütüphaneler teknolojik alt yapıdan yoksun.
Özelleştirmelerden sonra kapanan kurumların personeli kütüphanelere gönderiliyor...
Devlet kendi sorumluluğunda olan kütüphaneleri yerel yönetimlere devrediyor.
Yerel yönetimlere devredilen kütüphaneler duyarlı belediyeler hariç tek tek kapanıyor.
Yıllardır TBMM raflarında tozlanan kütüphane yasası bir türlü meclise gelemedi.
Türkiye'de kütüphaneciliğin bir yasası bile yok.
Hal böyle iken İstanbul'a büyüğünden göz boyarmışçasına kütüphane yapmak biraz showmen siyaseti olarak sırıtıyor...
15 milyondan fazla nüfusu olan İstanbul Kütüphane Fakiri.
16 milyon çocuk nüfusu olan ülkemizde 45 çocuk kütüphanesi var birisi geçici kapalı 44'ü açık... Çocuk Kütüphanelerin 5 tanesi İstanbul’da
Çocuk kütüphanesi denilen kütüphaneler, bina, bütçe, personele, koleksiyon açısından sınıfta kalmış durumda.
Okul kütüphaneleri kavramsal anlamda sadece Vakıf Okulları ve özel okullarda bulunuyor.
Devlet okullarında kütüphaneler sınıftan bozma kütüphanelerde, eski ansiklopediler, gazetelerin verdiği promosyon kitaplar evlerden boşaltılan çer çöp ile dolu...
En önemlisi de okul kütüphanesi dedikleri yerde kütüphaneci yok.
(Kütüphaneleri iyi olan kurumları, işini iyi yapan kütüphanecileri, kütüphanelere önem veren yerel yöneticiler bu değerlendirmenin dışında)
Türkiye'de özelikle İstanbul'da dezavantajlı gruplar için kütüphane hizmeti yetersiz, engelliler için ENGELSİZ KÜTÜPHANELER yok...
Özellikle Kültür Başkenti İstanbul'da kütüphanelerde azınlıklara yönelik, İstanbul'un çok kültürlülüğüne yönelik koleksiyonu olan kütüphane yok...
İstanbul'a büyük kütüphane olmasın dediğimi sanmayın sakın.
Mutlaka olsun.
Ama İstanbul Kartal'da Dünyanın En Büyük Adliye Sarayı’nı da bu hükümet inşa ediyor...
Büyüklükler karıştırıyor işi...

İstanbul Büyükleri, bu sese kulak vermeli…
Kütüphanesi olamayan ilçeleriniz var.
Kültür Başkenti İstanbul’a 5 çocuk kütüphanesi yeter mi?
İstanbul’da bakanlığınıza bağlı tek bir gezici kütüphaneniz yok.
İstanbul Kütüphaneleri’nin hali, İstanbul’da kütüphanecilerin hali nedir derse ne cevap vereceksiniz? Cevabı olanlar hemen harekete geçmeli

İstanbul 2010 Kütüphaneleri, Kültür Kurumlarıyla fakir bir başkent, bilenler bilmeyenlere anlatsın…
Aydın İleri
aydinileri@gmail.com

Alıntı: http://www.baskentteyasam.com/koee-yazarlari/aydn-leri/1576-kuetuephanelerin-sesini-duyan-var-m.html




Bir Film: Başka Dilde Aşk


Yapım: 2009 ~ Türkiye
Tür: Dram
Yönetmen: ılksen Basarir
Senaryo: Mert Fırat, ılksen Basarir
Yapımcı: M. Murat şenöy, N. Bunhan Bengi
Görüntü Yönetmeni: Hayk Kirakosyan
Müzik: Uğur Akyürek
Filmin Websitesi: http://www.baskadildeask.com/
Süre: 1 saat 38 dk
Gösterim Tarihi:18 Aralık 2009 (Türkiye)

Onur'un hayatı kürek takımından arkadaşı Vedat'ın doğumgünü partisinde Zeynep'le tanışmasıyla değişir. Kalabalık ve gürültülü bir barda hiç konuşmadan geçen gecenin sonunda Zeynep, Onur'un işitme engelli olduğunu öğrenir. Ama bu durum Zeynep'i Onur'dan uzaklaştırmaz. İşiyle, ailesiyle sorunlar yaşayan Zeynep, yaşadığı çevreyi sorgularken birazda bilmediği bir dünyanın meraklıyla unuttuğu ceketini bahane ederek Onur'u görmeye gider.
Babasının annesini aldattığını öğrendikten sonra bu durumu kabullenemeyip evden ayrılan Zeynep, bir çok iş değiştirdikten sonra çağrı merkezinde çalışmaya başlar ama ağır çalışma şartlarından ve karşılığında kazandığı paradan çok mutsuzdur. Bütün gün telefonda tanımadığı insanlarla konuşmak zorunda kalan Zeynep konuşmadan anlaşabildiği Onur' la huzur bulacağına inanır.
Bu ilişki kendilerini ve hayatı sorgulayan Zeynep ve Onur için bir sınav olacaktır.
Alıntı: http://www.sinemalar.com/film/54275/Baska-Dilde-Ask/











Başka Dilde Aşk Fragman from Başka Dilde Aşk on Vimeo.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder