29 Nisan 2010 Perşembe

KütüphaneSever Bülten Sayı 18





Merhaba Sevgili KütüphaneSeverler :)

Oldukça yoğun geçen bir ayın sonunda yeni bir sayıyla daha karşınızdayız:) Nisan ayında Kütüphane Haftası'nın Nisan ayına sarkan bir bölümü, İnternet Haftası ve 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Bu güzel ve de anlamlı kutlamaları "KütüphaneSever" bir bakış açısıyla bültenimize yansıtmaya çalıştık. Bir sonraki sayıda görüşmek dileğiyle...



Keyifli okumalar,




Bizden Haberler


8 Mayıs 2010’da Ankara KütüphaneSever Kitap Kulübümüzün Burak Özdemir'in Tanrı'nın Doğum Günü isimli kitabını tartışacağı 5.buluşma gerçekleşecek! Kitap kulübünün toplantısına katılmak isteyenler şu linkten katılım durumlarını "katılacak" olarak işaretleyebilirler : http://www.facebook.com/?ref=logo#!/event.php?eid=111788585509150 veya Melahat Keskin'e mkeskin_ank@hotmail.com e-posta yollayabilirler...

1.Sokak Kütüphanesi etkinliği 4 Nisan 2010’da gerçekleştirildi: http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/565

ÇocukLink elektronik internet rehberi ve özel arama motoru yayınlandı: http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/614

Yeni Forum konularına göz atmak için:
http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=forum/1

KütüphaneSever Harita’ya kütüphanenizi eklemek için: http://maps.google.com/maps/ms?hl=tr&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=111763939194859432213.00046680e6809bce6a636

Kütüphane önlerindeki kütüphanenin ismi görünecek şekilde çekilmiş fotoğraflarınızı yollayın ana sayfamızda görüntülenmeye devam eden slayta eklensin (bkz. sağ alt köşe:) ) : http://kutuphaneleriseviyorum.org/


KütüphaneSever Bülten'in Facebook sayfasını "beğen"mek isterseniz: http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Istanbul-Turkey/KutuphaneSever-Bulten/10150092735985541?ref=ts






Bir Kütüphane...


Sakarya İl Halk Kütüphanesi




Adres: Cumhuriyet Mah. Dr. Kamil Sok. No 38 54100 Adapazarı / SAKARYA
Tel : 0264 277 36 69
Faks: 0264 277 36 70
e-Posta: kutuphane54@kulturturizm.gov.tr
Katalog Tarama: http://88.255.50.86/web/catalog/search.php
Weblog: http://kutuphane54.blogspot.com/


Çalışma Saatleri
İl Halk Kütüphanesi Pazar günleri ve resmi tatiller dışında açıktır.
Pzt - Cts günleri
Sabah: 08.00 - 12.00
Öğle : 13.00 - 17.00
Araştırma ve Başvuru Kaynakları Birimi ile Çalışma Salonu öğle arasında açıktır.


Kütüphanenin Hedefi

Kütüphane hizmetinin standartlarının yükseltilmesi için; tecrübeli çalışanlar ve uzman kütüphanecilerle hizmet verip bu konudaki gelişmeleri takip ederek, modern yönetim anlayışı içinde, ülkemizin en iyi kütüphaneleri arasında yer almaktır.

Kütüphanenin Amacı




Kütüphanecilik alanında çağdaş, güvenilir, duyarlı yasal düzenlemelerden ödün vermeden yenilikçi ve kendini geliştirerek kaliteli hizmet vermektir.

Resim, fotoğraf sergileri; konser, tiyatro, konferans, panel, şiir dinletileri; kablolu-kablosuz internet erişim olanakları gibi hizmetlerle kütüphaneyi bir cazibe merkezi haline getirip, yenilikçi ve sürekli kendini geliştiren öncü bir kuruluş olmaktır.

Kütüphanenin Görevleri

Ülkenin kültürel değerlerinin toplandığı, bilimsel çalışmaların biriktirilip okuyucuya sunulduğu ve toplumun bütünleşmesini her yaşta ve her seviyedeki bütün vatandaşlarımızın bilgi edinmek, kendilerini yetiştirmek ve zamanlarını değerlendirmek için ve kitaplardan, fikir ürünlerinden ve diğer bilgi kaynaklarından serbestçe, ücretsiz olarak yararlanmalarını sağlayarak bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla haftanın altı günü aralıksız kütüphanemiz görev yapmaktadır.


Tarihçe

Adapazarı'nın 1954 yılında il oluşundan sonra, halkın genel isteği üzerine yeni ilde "Umumi Kütüphane" açılması görüşünün benimsenmesi ile 5 Ocak 1958 tarihinde, devrin Sakarya Valisi Nazım Öner'in yoğun çabaları sonucunda "Sakarya Umumi Kütüphanesi" adı altında bir kütüphane kurulmasına karar verilmiştir.

Kapanan Halkevinin 1260 kitabı devredilerek 20 Ekim 1958 tarihinde dönemin Halk Eğitim Müdürü Talât Tarkan'ın büyük katkıları ile "Sakarya Umumi Kütüphanesi" Adapazarı'nda park içindeki eski Posta İdaresi binasında hizmete açılmıştır. "Sakarya Umumi Kütüphanesi" uzun süre bu binada hizmet vermiştir.

Şehrin artan nüfusu karşısında mevcut kütüphane binasının yetersiz kaldığı görülerek yeni bir bina arayışı içine girilmiştir. 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yılı olması dolayısıyla ihtiyaç duyulan kütüphane binası Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı dönemi içinde Halk ve Çocuk Kütüphanesi olarak Devlet Planlama Teşkilatı tarafından uygun görülmüştür. Adapazarı Belediye Meclisi tarafından imar planında gerekli tadilat yapılarak bu günkü mevcut binanın olduğu Cumhuriyet Mahallesi 35 pafta 78 ada 103 sayılı parsel kütüphane yeri olarak belirlenmiştir.

Bu arsa 1974 yılında zamanın Başbakanının özel talimatı ile Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı tarafından 484.419 T.L. bedelle kamulaştırılmış ve yeni binanın yapımı 1976 yılı yatırım programına alınmıştır.

Yeni kütüphane binası inşaatı 4.200.000 T.L. keşif bedeli ile 2 Kasım 1976 yılında başlamıştır. Eski binanın durumu göz önüne alınarak inşaatın tamamlanması beklenilmeden 28 Kasım 1979 tarihinde bu günkü mevcut binaya taşınılarak hizmete burada devam edilmiştir.

Sakarya İl Halk Kütüphanesi günümüzde kullanılan binası tam olarak 17 Nisan 1980 tarihinde bitirilmiştir.






Kütüphanenin Birimleri

1. Teknik Hizmetler Birimi: Kaynak odaklı hizmetlerimizin merkezidir. Kitap, süreli yayın, broşür, görsel-işitsel araç ve gereçler gibi bütün kütüphane dermesinin seçiminden kullanıcıya sunulacak duruma getirilişine kadar geçirdiği işlemlerle ilgilenen birimdir.

Sağlama (Aksesyon) ve Demirbaş Kayıt, Kataloglama ve Sınıflama, Süreli Yayınlar, Çokluortam Teknik Hizmetler, Bilgi İşlem, Web Sitesi Yönetimi, Ciltleme ve Onarım gibi bölümlerden oluşur.

2. Kullanıcı Hizmetleri Birimi: Bu birim kütüphane gereçlerinin kullanımına yardımcı olmak amacıyla, öğrenciye ve araştırmacılara eğitim programları düzenler, bibliyografya taramaları yapar, kütüphaneye yeni gelen yayınları duyurur ve bilgi hizmetlerini yürütür.

3. Okuma ve Ödünç Verme Birimi

4. Okul Öncesi ve Çocuk Birimi: Sakarya İl Halk Kütüphanesi'nde Okul Öncesi ve Çocuk Birimi kütüphane giriş katındadır. Çocukların Ana Okulu çağından ilköğretimin sonuna kadar yararlanabilecekleri kütüphane gereçlerinin önemli bir bölümünü burada bulmaları mümkündür.

5. İnternet Erişim Merkezi Birimi: Kütüphaneler halka açık bilgi merkezleridir. Teknoloji'nin her geçen gün yaşamımıza daha fazla girmesi nedeniyle internet ve bilgisayarlara gereksinimlerimiz artmaktadır. Bilgiye erişimde herkesin eşit şartlara sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle bir çok halk kütüphanesinde olduğu gibi Sakarya İl Halk Kütüphanesi'nde de İnternet Erişim Merkezi bulunmaktadır. Birimden kütüphane üyelerimiz yararlanabilmektedir.

6. Okuma ve Süreli Yayınlar Birimi:

7. Destek Birimi: Kütüphane Destek Birimi kütüphanede Danışma başta olmak üzere her türlü hizmetine en kısa sürede yardım etmektedir.



Kütüphane Bölümleri
1. Sergi Odası Bölümü
2. Çok Amaçlı Etkinlikler Bölümü (Prestij)
3. Çalışma Odası Bölümü
4. Özel Kaynaklar Dermesi Bölümü
.. - Atatürk Kitaplığı
.. - Eski Yazı Basma Eserler Kitaplığı
.. - Sakarya Kitaplığı
.. - Çizgi Roman Kitaplığı

Kütüphane İstatistikleri

2009 yılı istatistik bilgileri

Kitap sayısı: 34.361
Kullanıcı sayısı: 68.945
Üye sayısı: 3.262
Ödünç materyal sayısı: 21.526
Personel sayısı: 6
Kültürel etkinlik: 30 etkinlik, 11.594 izleyici

Kemalettin Samipaşa Çocuk Kütüphanesi Memurluğu 2009 yılı istatistik bilgileri

Kitap sayısı: 8.386
Kullanıcı sayısı: 12.212
Üye sayısı: 356
Ödünç materyal sayısı: 2.772
Personel sayısı: 2
Kültürel etkinlik: 29 etkinlik, 2.492 izleyici

Mart ayı istatistikleri





Mart ayında kütüphaneye 379 yeni üye kayıt olmuş, 2010 yılında kaydedilen üye sayısı 2005'e çıkmıştır (Geçen sene Mart ayında kayıt olan üye sayısı 352, 2009'un ilk üç ayında yeni üye sayısı 1213'tü.) Ödünç verme istatistikleri ise şu şekilde oluştu: 1929 kullanıcı toplam 2764 materyal ödünç aldı. Kullanıcıların 727'sı çocuk bölümünden, 1135'i ise yetişkin okuma salonundan ödünç materyal sağladı.

Yaş gruplarına göre en çok kitap ödünç alan kullanıcılar Ebubekir G. (17 Ağustos İ.Ö.O.), Oğuz Dehan K. (Ozanlar Mustafa Özen İ.Ö.O.), Ülkü Hande K. (Ozanlar Mustafa Özen İ.Ö.O.), Enes Yiğit Ö. (Anadolu İmam Hatip Lisesi), Filiz G. (AÜ AÖF Kamu Yönetimi 1) ve Erhan K. oldu.

Mart ayı içinde kütüphanede en çok ödünç alınan kitaplar ise şunlardı:
1 - "Harry Potter ve melez prens" (Rowling, JK)
2 - "Gülyüzlüm" (Köseoğlu, Mehmet)
3 - "Çalıkuşu" (Güntekin, Reşat Nuri)
4 - "Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri" (Doyle, Arthur Conan)
5 - "Cedric - Ah şu sinekler" (Cauvin)
6 - "Acımak" (Güntekin, Reşat Nuri)
7 - "Göçebe" (Meyer,Stephenie)
8 - "Arkadaşlar arasında" (Ongun, İpek)
9 - "Harry Potter ve ölüm yadigarları" (Rowling, JK)
10- "Al yanaklı elma kuşu" (Kuşoğlu, Sevinç)

Çocuklar:
1 - "Cedric - Ah şu sinekler" (Cauvin)
2 - "Al yanaklı elma kuşu" (Kuşoğlu, Sevinç)
3 - "Harry Potter ve melez prens" (Rowling, JK)
4 - "Patatestan" (Adatepe, Osman)
5 - "Uçan sınıf" (Kästner, Erich)
6 - "Tenten - Tekboynuz'un esrarı" (Hergé)
7 - "Tenten - Ottokar'ın asası" (Hergé)
8 - "Çalıkuşu" (Güntekin, Reşat Nuri)
9 - "Güneşi yutan oğlan" (Kuşoğlu, Sevinç)
10- "Mavi peri Firuze" (Meadows, Daisy)

Yetişkinler:
1 - "Gülyüzlüm" (Köseoğlu, Mehmet)
2 - "Harry Potter ve ölüm yadigarları" (Rowling, JK)
3 - "Göçebe" (Meyer,Stephenie)
4 - "Binbir Gece Masalları"
5 - "Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri" (Doyle, Arthur Conan)
6 - "Burcunuz ve kişiliğiniz" (Albayrak, Eda)
7 - "Kraliçe'nin soytarısı" (Gregory,Philippa)
8 - "Acımak" (Güntekin, Reşat Nuri)
9 - "Kurtlar İmparatorluğu" (Grangé, Jean-Christophe)
10- "Kalp ağrısı" (Adıvar, Halide Edib)



Kütüphanenin Kullanıcı İletişiminde Fark Yaratan Uygulamaları

KİDOS (Kütüphane ve Kitap Dostları) Topluluğu:

Kitap ve Kütüphane Dostları (KiDOS) Sakarya İl Halk Kütüphanesi için bir şeyler yapmaya çalışan gönüllü kütüphane kullanıcılarının oluşturduğu bir oluşum. Kitapları çok sevdikleri ve kütüphanenin müdavimleri oldukları için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Bu yüzden kütüphaneye gidip neler yapabileceklerine bakıyorlar.

Kütüphanede bir köşe tasarlamak, aksadığına inandıkları yerleri ve hizmetleri düzeltmeye yardımcı olmak, kitap kolaksiyonunu okuyucuların istedikleri şekilde düzenlemeye yardımcı olmak, okuyucu toplulukları oluşturmak, kitap listeleri tavsiye etmek, çeşitli kütüphane etkinliklerinde yer almak, film gösterileri sunmak, müzik ve şiir dinletileri hazırlamak ve kütüphanede yapılabilecek her tür birliktelik için KiDOS'a üye olunabilmektedir.
KİDOS Topluluğu’nun bir de bloğu var: http://kidos54.blogspot.com/


Kitapçııı

Kütüphanenin etkinliklerine ilişkin duyuruların yapılması amacıyla hazırlanmış yaratıcı bloğudur. Bu bloğu Kitapçı Çocuk Yurdaay kütüphanedeki etkinlikleri duyurmak üzere hazırlamaktadır: http://kitapciii.blogspot.com/






... Bir Kitap

İlköğretim Çocuk Edebiyatı 2010 Kitap Kataloğu

Erkan Nurcan - Özel Irmak Okulları Kütüphane Sorumlusu



Sn. Nabi Belekoğlu koordinatörlüğünde hazırlanan, Eğitim Sen tarafından yayımlanan ve onlarca kişinin katkısı ile ortaya çıkan “İlköğretim Çocuk Edebiyatı 2010 Kitap Kataloğu” yayımlanmıştır.

Her kitap için değerlendirme yazısı ve bibliyografik bilgiler kataloğun ana yapısını oluşturmaktadır.

Her zaman kullanabileceğimiz katalog, zengin ve dolgun içeriğiyle kitap seçiminde, tavsiyelerde, konu bazlı çalışmalarda referans kaynak olarak alanımızdaki bir boşluğu doldurmaktadır.

Çocuklarla ilgilenen ve çocuklara hizmet veren tüm kurumlarda kullanılabilecek ve başvuru kaynağı niteliğinde ki yayını temin etmek isteyenler aşağıdaki adrese başvurabilirler.

Temin Adresi: Eğitim Sen Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No: 13 Çankaya / Ankara 06680
Tel : 0-312-439-01-14 (pbx)
Fax : 0-312-439-01-18
http://www.egitimsen.org.tr/


46.Kütüphane Haftası'ndan Seçmeler...


Dijital Kütüphaneye Doğru

`Avrupa Kültür Başkentine Yaraşır Bilgi Okuryazarı Bir Toplum` isimli panel Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde yapıldı...


Amerikan Bilgi Belge Merkezleri Avrupa Bölge Sorumlusu Cynthia BORYS`un moderatörlüğünde gerçekleşen panele İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer YILDIZ, Maryland Üniversitesi, Enformasyon Etüdleri Okulu Öğretim Üyesi Dr. Ann Carlson WEEKS ve Granada Üniversitesi, Psikoloji Okulu Kütüphane Müdürü Cristóbal PASADAS konuşmacı olarak katıldı.

46. Kütüphane Haftası`nın kutlanarak başlanılan Panel öncesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil GÜVEN`in konuşması, İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer YILDIZ`ın konuşması, A.B.D. Başkonsolosu Sharon Anderholm WİENER`ın konuşması ve ardından internetten araştırma ödevi yapılması konulu 6 dakikalık kısa bir film izlendi, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Yaratıcı Kütüphane Girişimleri Tanıtım Grubu arasında "Bilgi Okuryazarlığı Projesi" protokolü imzalandı ve oturum başladı.

Bilgi çağında kitabın rolü ve öneminin konuşulduğu panelde bilişimin kültür üzerindeki tesirleri anlatıldı. İnternet arama motorlarının bilgi dünyasındaki tesirinin yanı sıra facebook, myspace, twitter gibi sosyal ağların varlığı üzerine konuşuldu. 80`lerde doğan çocukların internetle daha geç tanıştıkları ama 90`larda doğan çocukların hayatının her anında internetle içli dışlı oldukları, yeni neslin bilgiye ulaşmada ne denli şanslı oldukları anlatıldı. Kitap ve kütüphanelerin dijital ortama aktarılmasının gerekliliğinin anlatıldığı panel Türkçe ve İngilizce olarak yapıldı.

Panelde konuşan İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr Muammer YILDIZ, bilişim çağında çağın gereklerine göre donanımlı bireylerin yetiştirilmesi üzerinde durdu. İnternetin kontrollü ve bilinçli kullanımını vurgulayan YILDIZ, okullarda verilen ödevlerin öğrencilerin araştırmacı yönünü ön plana çıkartırken hiçbir zaman kopyala yapıştır anlamına gelmemelidir dedi. Kitabın bilgi üzerindeki tesirini anlatırken çağın gereği olarak kitapların dijital ortama aktarılması çalışmalarını anlatan YILDIZ, bu konudaki çalışmalar artarak devam etmektedir dedi.

Okullarda yeni müfredat çalışmaları ile öğretmen merkezli değil öğrenci merkezli bir eğitim anlayışını getirdiklerini, bunun da öğrenciyi daha çok araştırmaya, sorgulamaya ve düşünmeye yönlendirdiğini ifade etti. Panelde konuşan İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr Muammer YILDIZ, bilişim çağında çağın gereklerine göre donanımlı bireylerin yetiştirilmesi üzerinde durdu. İnternetin kontrollü ve bilinçli kullanımını vurgulayan YILDIZ, okullarda verilen ödevlerin öğrencilerin araştırmacı yönünü ön plana çıkartırken hiçbir zaman kopyala yapıştır anlamına gelmemelidir dedi.

Kitabın bilgi üzerindeki tesirini anlatırken çağın gereği olarak kitapların dijital ortama aktarılması çalışmalarını anlatan YILDIZ, bu konudaki çalışmalar artarak devam etmektedir dedi. Okullarda yeni müfredat çalışmaları ile öğretmen merkezli değil öğrenci merkezli bir eğitim anlayışını getirdiklerini, bunun da öğrenciyi daha çok araştırmaya, sorgulamaya ve düşünmeye yönlendirdiğini ifade etti.
Alıntı: http://istanbul.meb.gov.tr/IcerikDetay/1204/Dijital-Kutuphaneye-Dogru.aspx




Güngören Bilgi Evleri Kütüphane Haftasında Şenlikli bir Yürüyüş Gerçekleştirdi
Asiye Yıldırım
– Güngören Bilgi Evi

Bir “Kütüphane Haftası” daha Bilgi Evinde coşkuyla kutlandı. Bilgi için, kültür için, kitap için 6 Bilgi Evi, öğretmen ve öğrencileriyle el ele verip harekete geçti…

Çağımızın asıl gücü bilgi kaynaklarıdır. Bilginin yuvası ise kütüphanelerdir, bilgi merkezleridir. Bizler de böyle merkezlerin önemine dikkat çekmek münasebetiyle kutlanan “Kütüphane Haftası”nı bir kez daha ama sıra dışı bir tarzda kutlamak istedik. Kitapların 7’den 70’e hepimizin hayatında yer edinmesini sağlamak ve çoğumuzun bir türlü yaşam biçimi haline getiremediği okuma alışkanlığı üzerinde insanları tekrar düşündürmek amacıyla ilçemizde “KÜTÜPHANE HAFTASI ŞENLİK YÜRÜYÜŞÜ” düzenledik.

Şenlik yürüyüşümüz için hazırlık çalışmalarımız çok önceden başladı ve hummalı bir şekilde sürdü. Kitap okumanın önemi ve kütüphaneler ile ilgili güzel sözler bularak resimli pankartlar hazırladık. Hawaii kolyeleri, maskeler, şapkalar yaptık; yüzlerimizi bahar gibi renk renk boyadık; yürüyüşte sunulacak olan şiirlere, şarkılara, gösteri oyunlarına çalıştık. Nihayet beklenen gün geldi ve ellerde bayraklar, pankartlar, balonlar; yüzlerde gülücüklerle düştük yollara…

Yürüyüşümüz 2 Nisan 2010 Cuma günü saat 15.30’da Haznedar İbn-i Sina Bilgi Evinden başlayıp, Güngören Belediye binasının önünde son buldu. Bilgi Evi öğrenci ve velilerinin katıldığı yürüyüşümüze Güngören halkının ilgisi de büyük oldu. Yürüyüş esnasında halkımız kitap, kütüphane ve Bilgi Evi hakkında bilgilendirilirken bir yandan da kitaplar ve ayraçlardan oluşan hediyelerini aldılar.

Kortejimiz Güngören Belediyesi önüne geldiğinde, Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman ve Başkan Yardımcıları; personel abla ve ağabeyler bizleri çok candan karşıladılar. İçimizdeki coşku ve sevinç görülmeye değerdi.

Bu vesile ile Güngörenli çocuklar olarak, bize Bilgi Evlerimizi, kütüphanelerimizi hiçbir karşılık beklemeden hediye eden, başta Sayın Şakir Yücel Karaman olmak üzere tüm yetkililere ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Daha nice “Kütüphane Haftası” kutlamalarında buluşmak ümidiyle hepinize kitap dolu, mutluluk dolu günler diliyoruz.
http://www.gungorenbilgievleri.com/index.php?option=com_content&task=view&id=576&Itemid=2




Kütüphanesever Karikatüler Kitap Oldu

Aydın İleri - TUDEM



“Çizginin Diliyle Kitap ve Kütüphane” 46. Kütüphane Haftasına özel hazırlanan bir kitap da toplandı.





Tudem Yayınları-İzmir Saat Kulesi Karikatürcüler Grubu ve Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi İşbirliği ile 46. Kütüphane Haftasına Özel Armağan, Karikatür Albümü yayınlandı.

“Çizginin Diliyle Kitap ve Kütüphane” karikatür albümü, Saat Kulesi Karikatürcüler Grubu üyeleri tarafından hazırlanan ve 46. Kütüphane Haftası kutlamaları kapsamında Türkiye’nin pek çok ilindeki halk kütüphanelerinde, okul kütüphanelerinde ve kültür merkezlerinde sergilenecek karikatürlerden oluşmaktadır.

Okuma alışkanlığına dikkat çekmek ve kütüphanelerin kullanımını arttırmak amacıyla Tudem Yayınları ve Türk Kütüphaneciler Derneği işbirliği ile kitap ve kütüphane dostları için özel olarak hazırlanan karikatür albümünde, 35 karikatür sanatçısının 37 karikatürü yer almaktadır.

Karikatür albümü, Milli Kütüphanede gerçekleşen 46. Kütüphane Haftası açılış töreninde Kültür ve Turizm Bakanı, sayın Ertuğrul Günay’a ve törene katılan tüm konuklara armağan edildi. İzmir’de gerçekleşen Kütüphane haftası açılış etkinliklerinde etkinliğe katılanlara dağıtıldı.

“Çizginin Diliyle Kitap ve Kütüphane” karikatür albümüne emek veren tüm sanatçılara, kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürler!..

“Karikatür Albümü”nde Yer Alan Sanatçılar

Ahmet Aykanat, Altan Özkesici, Aşkın Ayrancıoğlu, Birol Çün, Burak Kabasakal, Eray Özbek, Fethi Özdenk, Hande Dilek Akçam, Hüseyin Alpaslan, Hüseyin Çakmak, Irmak Ataberk, Kader Danacı, Lütfü Çakın, Mehmet Kahraman, Mehmet Tevlim, Mehmet Zeber, Menekşe Çam, Merve Nur Gümüş, Murteza Albayrak, Mustafa Yıldız, Oğuz Gürel, Sadık Pala, Seda Yılmaz, Serkan Demir, Uğur Deniz Kuşgöz, Yalçın Eroğlu, Yusuf Temiz, Zafer Güven, Cemalettin Güzeloğlu, Cemal ilkbahar, Emre Yılmaz, Mert Gürkan, Mustafa Bora, A. Kadir Demirhindi, Ümit Müfit Dinçay
(İsim listesi alfabetik olarak sıralanmıştır.)

NOT: KütüphaneSever Karikatürleri e-galeride izlemek için: http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/274






Yaşayan Kütüphane Barbaros Fotoğraf Sergisi

Ahmet Altay - Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi

Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı işbirliğiyle, Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy halk kütüphanesinde 19 Nisan Pazartesi günü saat 14:00’de Fotoğraf sanatçısı Gürhan Kara’nın fotoğraflarından oluşan “Yaşayan Kütüphane Barbaros” isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.
Kağıthane Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Kenan Erzurum ve İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Dr. Ali Mazak tarafından yapılan sergi açılışının ardından Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Kenan Erzurum bir konuşma yaparak Sergi ve Barbaros kütüphanesi hakkında konukları bilgilendirdi.

Son olarak söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Dr. Ali Mazak, konuşmasında kitabın ve kütüphanenin kültürümüzdeki önemine işaret ederek, gençlere kütüphanelerden daha çok yararlanmaları hususunda öğütlerde bulundu.
19-24 Nisan tarihleri arasında Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesinde sergilenen “Yaşayan Kütüphane Barbaros” Fotoğraf sergisi bu süre zarfında kütüphane kullanıcıları tarafından ziyaret edildi.

“Yaşayan Kütüphane Barbaros” isimli fotoğraf sergisinin Kütüphanemizde sergilenmesinde büyük emek ve gayreti bulunan arkadaşım ve meslektaşım Bahar Biçen’e teşekkür ediyorum. Bir teşekkürde fotoğraf sanatçısı sayın Gürhan Kara’ya… Emeğine yüreğine sağlık…
Ayrıca destek ve katılımlarıyla bizleri onurlandıran Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Kenan Erzurum’a İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Dr. Ali Mazak’a ve TKD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Mazlum’a teşekkürü bir borç biliyorum.
Saygılarımla…


Not: Etkinliğimizle ilgili internette yayınlanan haberler için bkz.

http://www.kagithane.gov.tr/haber_kutuphane_sergi_nisan2010.asp

http://www.hasbahce.org/haberdetay.asp?bolum=449&uyeid=0




İstiklal'de kitaplar yürüyor!: Kütüphaneciler Yürüyüşü Basın Açıklaması


Dr. Işıl İlknur Sert - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü



İstiklal'de kitaplar, kütüphanecileriyle, arşivcileriyle, bilgi ve belge yönetimi uzmanlarıyla, sessiz mabedlerin sessiz ama mağrur uzmanlarıyla yürüyor!

İstiklal'de kitaplar, onları yazanlarla yürüyor, yazıp geleceğe ulaştırmamız için bize teslim eden yazarlarıyla...

Bilgi mabedlerimizin kapıları ardına kadar açık, duyun bizi!

Biz kütüphanecileriz: hayatımızı sizler ve yazarlar arasına köprü kıldık!
Biz arşivcileriz: ellerimizi bir belgeyi günışığına çıkarıp gerçekleri aydınlatmak için ışıklarla doldurup sizlere uzattık !

Biz bilgi ve belge yönetimi uzmanlarıyız: geçmişi ve teknolojik gelişmeleri harmanlayıp geleceğin anahtarını ellerinize bıraktık !

Biz hepsiyiz, biz geleceğinizi kurarken ihtiyaç duyduğunuz insanlarız. Hiç düşündünüz mü?
Biz olmadan sağlığınız için doktor, eğitiminiz için öğretmen, evleriniz için mimar, köprüleriniz için mühendis yetiştirebilir misiniz?

Bilgi güçtür, erktir, kuvvettir.
Hiç düşündünüz mü, bilgileri kim düzenliyor, kim taşıyor geçmişten geleceğe?
Gücünüzün barajı, santrali, deposu, belleği nerede?
Nerede saklanıyor doktorunuzun tıp bilgileri, nasıl ulaşılıyor yeni hastalıklarla ilgili yeni ama doğru bulgulara?
Nerede saklanıyor öğretmeninizin ders kitapları, nasıl ulaşıyor yeni öğretim metotlarına?
Ya mimarlarınız, mühendisleriniz, tüm meslek sahipleri doğrunun üzerine bir doğruyu daha nasıl inşa edebiliyorlar?

Doğruluk, bizim düsturumuz budur. Internet size her zaman doğruyu söylemez.
Seçmeyi öğrenmek araştırmaktan, araştırmak okumaktan, okumak kitaplardan geçer ve hepsinin yolu bize çıkar.

Bize gelin, kütüphaneleri kullanın ve yaşamboyu öğrenmeyi amaç edinin siz de...
Bize gelin, gerçeği arayın arşiv uzmanlarıyla birlikte...
Biz teknolojiden de uzak değiliz, elektronik kütüphanelerimiz de var, internette de yol gösterebiliriz size...

Bize gelin, üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri, okul kütüphaneleri, özel araştırma kütüphaneleri, devlet arşivleri, özel kurum arşivleri, milli kütüphane ve tüm türlerde amacınıza uygun çalışmalar yapın.

Atatürk Kitaplığı yanıbaşınızda, üye olun, ödünç kitap alın oradan, bedava! Bakırköy Halk Kütüphanesi, Kartal İlçe Halk Kütüphanesi, Barış Manço Halk Kütüphanesi, Çeliktepe Halk Kütüphanesi... hiç duydunuz mu hepsinde kitaplar bedava! Sadece bir üyelik karşılığı, hepsi bu!
"Okuyamıyoruz, kitaplar pahalı" diyenlere inanmayın, gidin, üye olun, bedava kitap okuyun.
Kim tutar sizi sizden başka kim?
Okumaya engel yalnızca kendimiziz. Araştırma tembelliğimiz yalnızca internette doğru bilgi bulacağımızı sanmamızdan!
Doğru bilgiye kaynağından ulaşabilirsiniz. Doğru kaynağa kütüphanelerden.

Bu yüzden İstikal'de kitaplar yürüyor. Kitaplar, köprülerini sırtlayarak yürüyor.
Bizler işte o köprüleriz, duyun bizi!

Okuyun, öğrenin, bizler hayatımızı, ellerimizi, geleceğin anahtarını ve tüm bildiklerimizi size uzattık sizi bekliyoruz, duyun bizi.

Biliyoruz ki hepiniz bir gün geleceksiniz. Bir gün kütüphanelerin, arşivlerin, bilgi merkezlerinin hepsi dolup taşacak. Internet üzerinden de bekliyoruz sizi, yeter ki gelin...

Artık kitaplar yürüyor, fikirler yürüyor, istekleri bir :"gelişin, bilgilenin, yaşamboyu öğrenin!" İşte biz de dile getirdik tüm isteğimizi...
Biz sessiz bir çoğunluktuk, dile geldik, işte şimdi duyun bizi!

Şimdi dileyin bizden dilediğiniz bilgiyi...






İnternet Yaşamdır

Esmeray Karataş Ateş

12 Nisan 2010’da Türk interneti 18 yaşına girdi. 5-18 Nisan 2010 tarihleri arasında İnternet Haftası’nın 13.sü kutlandı.


Bilişim STK Platformu’nun İnternet Haftasını coşkulu bir şekilde kutlarken altını önemle çizdiği tavsiye niteliğindeki konular şöyle:

Kendi Okulunu Internete Bütünleştir ! Özellikle devlet okullarını kurumsal kimliği ile Internete bağlamaya çok önem veriyoruz. Okulun kendi webi ve e-posta sunucusunun olması, ögretmen ve ögrencilerin e-posta adresleri olması, kişisel weblerinin olmasını çok önemsiyoruz. Internetin, eğitim sistemin organik bir parçası olmasını hedeflemeliyiz. Artık, Internete yüksek kapasite ile bağlı olmayan okul kalmasın. Internetin eğitim sistemin bir parçasi olması; öğrencilerin bilgi ve bilişim okur yazarı olması; internet üzerinden okul gazetesi çıkarması, wiki ve bloglarla birlikte üretme deneyimi kazanması; dünya üzerindeki akranları ile temasta olması önemlidir. Ögrencilerimiz Vikipedi'ye katkıda bulumasını teşvik edelim. Hafta kapsamında öğretmen ve öğrencilerle sohbet toplantıları, internetin eğitimi nasıl zenginlestirebileceğini konuşmak, bu konuda kullanabilecekleri özgür yazılımlarla tanışması çok yararlı olabilir.

Bir halk kütüphanesini Internete bağla!: Bugün kütüphane ve internet enformasyon kaynaklarına erişim anlamında bütünleşmiştir. Bilgisayarı olmayan vatandaşlara ucuz Internet erişimi sağlamakta kütüphaneler önemli görev üstlenebilirler. Kütüphanelerin, bilgi arayan insanlara yol göstermesi de onların ana görevlerinden biridir.

• Belediyeler bünyesinde halka açık Internet evlerinin açılması. Burada ucuz Internet erişiminin yanında, belediyenin hizmetlerini internet üzerinden sunması, kendini tanıtması, Interneti bir hesap verme, saydamlık ve geri besleme mekanizması olarak kullanması önemlidir. Belediyelerin projelerini tüm detayları ile webte yayınlması, meclis tutanaklarını, webcast ve podcast ile canlı ve sürekli yayınlaması, web 2.0 araçları ile vatandaşla etkileşim içinde olması önemlidir. Belediye kararlarını, vatandaş öneri ve şikayetlerini, sosyal ağlar teknikleri ile webte yayınlaması önerilerimiz arasındadır. Belediye duyuru mekanizmaları ve geri besleme wikileri denemeye değer.

Kültürel Mirası Internete Taşı ! Kurumlar ve sivil örgütler olarak, kültürel mirasımızı, çok kültürlü, çok sesli yapımızı Internete aktaralım. Buna ulusal boyutta tanıtımı da ekleyelim. Bireyler olarak da kendi kültürel birikimimizi, mesleki deneyimlerimizi, bireysel meraklarımızı internete taşıyalım. Tüm kurumlardan ellerindeki tüm kitapları, raporları, resimleri, filmleri, ses kayıtlarını bir program dahilinde webte yayınlamalarını önermekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, TÜBA ve TÜBITAK'tan ellerinde telif hakkı sorunu olmayan tüm kültürel ürünleri webte yayınlamaya çağırıyoruz. Kar amacı gütmeyen kurumlara da piyasada satılan kitapları da webte yayınlamayı önermekteyiz. Hem çok daha fazla okuyucuya erişecektir; hem de satışlar düşmeyeceği kanısındayız.

• Üniversitelerden, tüm raporları, tüm tezleri Açık Erişim kapsamında kurumsal arşivde yayınlamasını, yapabildiği ölçüde tüm konferansları video, ses ve metin olarak yayınlamasını önermek isteriz. Ulusal Açık Ders Malzemeleri projelerine destek olmalarını, öncülük etmelerini bekliyoruz.

Bir e-devlet hizmetini başlat! Küçük de olsa yeni bir hizmet başlat. Bir kardeş kamu kurumu ile veri değişimi hayata geçir. Webini tarayıcıdan bağımsız hale getir. W3C standartları ve birlikte çalışabilirlik kriterlerine uygun hale getir. Kamuoyunun istediği verileri açmaya başla. Haber verme RSS servisi başlat. Web 2.0 uyumlu olmaya çalış.
Alıntı: http://internethaftasi.org.tr/hafta10/aktif_katilim_cagrisi.php

Biz de Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi olarak Bilişim STK platformunun Aktif Katılım Çağrısını destekliyor ve tüm kütüphanelerimizi bu çağrıyı desteklemeye ve uygulamaya davet ediyoruz: http://internethaftasi.org.tr/hafta10/destekleyenler.php





İnternette çocuklar için güvenilir rehber

Hayriye Öztuğrul - Dünya Bülteni

ÇocukLink 'Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi' grubunun önemli bir hizmeti olarak kullanıma hazır.

Çocuklar için hazırlanan ücretsiz bilgi ve eğlence içerikli web sayfalarının kısa tanıtımlarından oluşan elektronik rehber ÇocukLink ‘Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi’ grubunun önemli bir hizmeti olarak kullanıma hazır.

İnternetteki bilgiler aşırı bir hızla çoğalıyor. Bu nedenle güvenilir ve doğru bilgiyi bulmak giderek daha da zorlaşıyor. Çocuklar ise araştırmalarında, ödevlerinde internette buldukları bu bilgileri kullanıyorlar. Fakat bu bilgilerin ne kadarı güvenilir?

ÇocukLink’i çocukların zamanını çalan, birbirinden zararlı reklamları ve virüsleri barındıran kötü sitelere girmelerini engelleyecek ve onları faydalı olabilecek, hoşlarına gidecek sitlere yönlendirecek bir rehber.

Bu türden internet sayfalarının kısa tanıtımlarını içeren Çocuk Link uzman kütüphaneciler tarafından özenle hazırlanmış.

Çocukları için internette yararlı sayfaları bulmaya çalışan annelere, babalara, eğitimcilere cankurtaran gibi yetişen ÇocukLink’e ulaşmak için;
http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/614#comment-36
Haber Alıntı: http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=112147






Karacasu / Bolu da 25. Kütphane Açıldı
Recai Şeyhoğlu -


Rasime - Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zincirinin 25. si 1 Nisan 2010 Perşembe günü Bolu' nun Karacasu Beldesinde görkemli bir törenle açıldı. Açılışa Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı, Vali Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İl Halk Kütüphanesi Müdürü, İlköğretim okulu öğrencileri, Tugay Komuıtanının Eşi, Çevre Belediye Başkanları, Ressam Fatma Marmara ve çok sayıda kitapsever katıldı. Bilgisayarlı, televizyonlu, 3000 kitaplı kütüphane Açılış Töreninde Belediye Başkanı, Recai Şeyhoğlu' na plaket verdi. Recai Şeyhoğlu kütüphanede öğrencilerle yaptığı söyleşide, "Bu kitaplardan yararlandıkça göreceksiniz ki bu beldeden de Karacasulu yeni Cahit ARF'lar, Fazıl SAY'lar ve Orhan Kemal' ler yetişecek." dedi. Ve Köylerde Rönesans adlı 12. Kitabını imzalayıp Bolu' dan gelen konuklara armağan etti. Çok kitap okuyan öğrenciye de verilmek üzere Belediye Başkanı Celal Beydili' ye bir kol saati takdim etti. Kütüphaneye Karşıyaka Gümüşpala Anadolu Lisesi 2 koli kitap bağışında bulundu.
Açılış videosu için: http://www.izlesene.com/video/haber-karacasu-bolu-ya-25-kutuphane/1971679




HAKLARI ÇALINMIŞ ÇOCUKLAR Konulu Kısa Film Yarışması Düzenlendi

Çocuk Vakfı

• Yarışmaya 15 dakikayı aşmayan kısa filmler katılabilecek
• Son başvuru tarihi 4 Ekim 2010
• Yarışmanın ödülü 10.000 TL


Türkiye’de ilk kez İstanbul Üniversitesi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Çocuk Vakfı kurumsal paydaşlığında, Aile ve Çocuk Bakanlığı’nın desteklerinde ve TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin’in himayelerinde 26 -28 Kasım 2010 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi çerçevesinde Hakları Çalınmış Çocuklar konulu kısa film yarışması düzenlendi.

Yarışmaya 15 dakikayı aşmayan kısa filmler katılabilecek. Filmlerin, uluslar arası alanda izlenebilmesi için İngilizce alt yazıları tamamlanmış olarak gönderilmesi gerekmektedir. Kısa filmler 2’şer DVD kopyası ( 2 Adet adet Türkçe, 2 adet İngilizce altyazılı ) gönderilecektir. Yarışmaya son başvuru tarihi 4 Ekim 2010 Dünya Çocuk Günü’dür. Yarışmanın sonuçları 20 Kasım 2010 Dünya Çocuk Hakları Günü’nde açıklanacak.

Ödül töreni I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek. Kısa film yarışmasının maddi ödülü 10.000 TL’dir. Seçici Kurul, özel ödül ve özendirme ödülüne değer bulduğu filmlere ödül verilmesine yetkilidir. Yarışmanın Seçici Kurulu : Atalay Taşdiken ( Yönetmen ), Can Soysal ( TRT Çocuk Koordinatörü ), İhsan Kabil
( Sinema Eleştirmeni ) Mustafa Ruhi Şirin ( Çocuk Vakfı Başkanı ), Semih Kaplanoğlu
( Yönetmen).

Yarışma için başvuru adresi şöyle: Çocuk Vakfı Kültür Evi, Zafer Sokağı No 17 34371 Nişantaşı / İstanbul
Geniş bilgi için http://www.cocukvakfi.org.tr/
Elektronik posta: cocukvakfi@hotmail.com
Telefon 0 212 240 23 83 – 240 41 96





Almanya’daki Kütüphanelerle ilgili kısa bilgiler

Nadin Çiçek - Stuttgart Media University
Library and Information Management Öğrencisi



Almanyada yaklaşık 11.000 (2008) kütüphane Alman Kütüphane Istatistiğinde kaydedilmiş bulunuyor. Bu sayı merkez kütüphaneleri ve şubelerini içeriyor. Bunların 5.500‘ ü belediyelerden ve ilçelerden finanse ediliyor.
Kaynak: http://www.bibliotheksportal.de/hauptmenue/bibliotheken/bibliotheken-in-deutschland/

Almanya’da çocuk kütüphanelerine çok önem veriliyor. Her halk kütüphanesinin çocuklara ayırdığı en az bir bölüm var. Bazı şehirlerde merkez kütüphanesinin dışında bulunuyorlar. Çocukların ve gençlerin kütüphaneleri önceleri bir bölümde oluyordu, artık ayrı bölümlerde oluyorlar. Bir bölüm 13 yaşına kadar olan çocuklara ayrılıyor, 14 yaşından büyüklere ayrı, gençlere yönelik bölümler oluyor. Çocukların yeni materyalleri tanımaları ve okumayı öğrenmelerini desteklemek için ve okuma alışkanlıklarını yükseltmek için değişik programlara önemle yer veriliyor. Bazı çocuk kütüphanelerinde Almanca-Türkçe programlar sunuluyor, mesela resimli kitap sinemaları düzenleniyor ve hikaye Almanca ve Türkçe okunuyor. Çocukların ana dillerini öğrenmelerini ve yabancılık çekmemelerini sağlayarak değişik dilleri çocuklara tanıtmak hedefleniyor.

Büyük şehirlerde finans durumları daha iyi olduğundan oradaki kütüphaneler daha modern, daha çok imkan sunuyor.

E-materyallerin sunumu pahalı olduğundan kütüphaneler çareyi birleşmekte buldular. Birleşip ortak bir plattformdan E-Book, E-Audio, E-Music, E-Video, E-Papers ödünç veriliyor. Birleşen kütüphaneler projeyi böylelikle beraber finanse edebiliyorlar.
Kütüphaneler çoğunlukla çocuklara oyunlar sunuyor. Bilgisayar oyunlarının yanı sıra bazı kütüphaneler Playstation gibi oyunlar da ödünç veriyor.
Yaşam boyu öğrenme (Liflelong learning), amaçlayıp çeşitli kurslar veriliyor. Bunlar örneğin kütüphane kataloğu (Opac) nasıl taranır, Internet nedir ve nasıl kullanılır…

Almanya’daki kütüphanelerin web sayfalarında yer alan Türk kullanıcılarına yönelik kütüphane kuralları anlatan Türkçe kılavuzlar:

Viyana Şehir Kütüphanesi:
http://www.buechereien.wien.at/tr

Göppingen Şehir Kütüphanesi:
http://stabi.fto.de/dokumente/Beno_tuerk.pdf

Nürnberg Şehir Kütüphanesi:
http://www.stadtbibliothek.nuernberg.de/downloads/StB_fremdsprachig_tk.pdf

NOT: Ayrıca Almanya’da Kütüphaneler isimli elektronik kitabı okumak için: http://www.goethe.de/kug/pro/ifla/tuerkisch.pdf







Harfleri Seven Bulut’tan, Çocuklar İçin “Yıldızlı Alfabe”

Aydın İleri- TUDEM


Dün sabah uyandığımda kapımıza bırakılmış bir kutu ilişti gözüme. Kendi kendime söylenmeye başladım, nerden çıktı şimdi bu kutu diye…
Umut Barış İleri, yani benim minik oğlum dün akşam mumları üfleyerek 3 yaşına girdi, acaba ona bir hediye mi bırakıldı diye düşünürken kutudan bir ağlama sesi yükseldi. Merakla ve hızla başladım kutuyu açmaya. Kutunun içinde toparlak yüzlü minik yuvarlak burunlu bir bebek tüm sevimliliği ile bana bakıyordu. Şaşırdım, kalakaldım oracıkta.
Filmlerde olduğu gibi, kapı önüne, cami avlusuna bırakılan bebeklerin sepetlerinin görünür bir yerine bebekle ilgili bir not, bir isim bulurum umuduyla aramaya koyuldum. Çok zaman geçmeden bebeğin kundağının kenarına çengelli iğne ile tutuşturulmuş bir kâğıt ilişti gözüme. Önce iğnenin çengelini açarak sonra kâğıdın katlarını açarak içindeki yazıyı okumaya başladım…
Kâğıtta bir ad yazıyordu: Mustafacan Yaşar Sönmez Şafak… Bitmedi, soyadı da var, soyadı: Yalçınkaya.
Hiç bu kadar uzun adı olan biri ile tanışmamıştım. Ben şaşkınlığımı üzerimden atmaya çalışırken minik bebek Mustafacan Yaşar Sönmez Şafak Yalçınkaya,
–Evden kaçtım ben amca, dedi.
-Neden? dedim.
-Bu kadar uzun adı- soyadı olan biri nasıl öğrenir ki alfabeyi? dedi.
-Haklısın, dedim, kim verdi bu uzun adı sana?
-Uzun hikâye amca, benim doğumumla başlamış bu uzun ad olayı, dedi.
-Nasıl yani?
-Ben doğunca çok sevinmiş bizimkiler ama sıra bana ad koymaya gelince, babaannem demiş ki, “adı Mustafacan olsun”; anneannem demiş ki, “Yaşar olsun; annem demiş ki, “Sönmez olsun”; babam demiş ki, “Şafak olsun!” Nüfus memurunun karşısında da herkes konulmasını istediği isimde ısrar edince, benim de adım bu kadar uzun olmuş.”
Mustafacan, kısa bir suskunluktan, sordu:
-Nasıl öğreneceğim şimdi ben adımı-soyadımı yazmayı?
Sorunun cevabı, YILDIZLI ALFABE’de.
Yıldızlı Alfabe kitabının kahramanın adı Mustafacan Yaşar Sönmez Şafak.
Uzun ismi, önceleri hiç rahatsız etmez Mustafacan’ı. Hatta, çoğu zaman arkadaşlarıyla alay eder, hepinizin adını birleştirseniz benim adıma yetişemezsiniz diye.
Ama günün birinde arkadaşı Kemal adını yazabildiğini söyleyince, Mustafacan Yaşar Sönmez Şafak, kara kara düşünmeye başlar, bu kadar uzun adı ben nasıl yazacağım, diye.
Bir gece bahçedeki büyük ceviz ağacının altında kaygılı şekilde otururken kendine yine aynı soruyu sorar: “Adımı yazmayı nasıl öğreneceğim ben”? diye.
“Korktuğun şeye bak!” der yukarıdan bir ses.
Konuşan Aydede’dir. “Ben sana yardımcı olurum,”der Aydede.
-Nasıl? der, Mustafacan.
-Harflerle tanışarak, der Aydede, bu kadar çok istiyorsan ben ve yıldız arkadaşlarım seni harflerle tanıştırabiliriz.
Mustafacan, kağıdını kalemini hazırlar. Aydede ve yıldızlar, şeklini oluşturarak harfleri Mustafacan’la tanıştırır.
Yıldızlı Alfabe’nin yazarı Süleyman Bulut’un Konya'dan İstanbul’a iktisat okumak için çıktığı yolculukta yolu edebiyata, tiyatroya, radyoya düşer. Televizyon hayatımıza girmediği, radyonun en revaçta olduğu yıllarda ‘arkası yarın’lar yazar, Sarıtay’lara biner, bulutlardan kar olup yağar, harfleri sever…
Harfleri Seven Bulut…
Süleyman Bulut’un yazdığı “Yıldızlı Alfabe” İstanbul Tüyap Kitap Fuarı öncesinde yayınlanarak fuarda ve okul etkinliklerinde okuyucu ile buluştu. Çocuklara harfleri öğreten, öğretirken harfleri sevdiren alfabe, kapak resmi ve özenli çizilmiş görselleriyle ve görsel tasarımıyla yediden yetmişe gören herkesi etkiliyor. Yıldızlı Alfabe, yazarın, çizerin ve Can Çocuk yayınevinin özenli çalışmasıyla okurlarını bekliyor. Bu alfabenin yıldızları hiç sönmesin, hep parlasın, çocuklar harfleri sevsin, hızlıca öğrensin…
Yıldızlı Alfabe
Yazar: Süleyman Bulut
Resimleyen: Gözde Bitir S.
Can Çocuk 2009





15. İZMİR KİTAP FUARI SONA ERDİ


TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 17-25 Nisan 2010 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen 15. İzmir Kitap Fuarı, 25 Nisan 2010 Pazar akşamı saat 19.00’da 254 bin okurun ziyaretiyle sona erdi.

İzmir nüfusunun 3.8 milyon olduğu düşünüldüğünde Nüfusun % 6.6 sı Fuarı ziyaret etmiş!

Oysa 31 Ekim-8 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı 329 bin okurun ziyaretiyle sona ermişti. İstanbul'un nüfusu 12.9 milyon ve Nüfusun sadece % 2.5 i fuarı ziyaret etmiş!







Amerika’daki Halk Kütüphanelerinden Etkinlik Örnekleri

Yeliz Uluçay – İş Bankası Kütüphanesi

İnternete Giriş (İnternet Kullanımı Eğitimi)
Bu çalışmada, kullanıcılar internette tarama yapmayı ve temel araştırma unsurlarını öğrenirler. Ön kayıtların, Siber Merkez Masasına kişisel olarak yapılması gereklidir. Temel klavye ve fare kullanma becerilerine sahip olmak zorunludur.

Resimli Kitap Saati
Resimli kitap saati, yeni ve mevsimlik kitapların okunmasını kapsamaktadır. Aynı zamanda parmak oyunları ve şarkılarda uygulanmaktadır.

Anne Kaz
Bu etkileşimli programın özellikleri çocuk tekerlemeleri, parmak oyunları ve oyun zamanıdır. 18 aylık 2 yaş arası içindir, 1,5 yaşına kadar bir bakıcı refakat eder.

Yetişkinler için Bilgisayar Eğitimi
Birebir yarım saatlik özel derstir. Üç seanstır, bir seans kişi başına randevuyladır.

Serbest İngilizce Sınıfı
Diğer Dilleri Konuşanlar için Konuşma Kulübü


Resimli Öykü Saati
Bizim 2 ile 4 yaş arasındaki çocuklar için Resimli Öykü Zamanımız, öyküler, tekerlemeler, şarkılar, kuklalar, parmak oyunları ve bir el becerisini içermektedir. Aileler ve bakıcılar çocuklarla katılır.

Yıldızlar: Ergenler için Tiyatro Oyunu Repertuarı
Gel, harika bir insanlar grubu ile kütüphanenin tiyatro çalışmalarına bizim galaksinin yıldızlarına katıl.

Öykü Zamanı ve El Becerileri
Çocuklar için bir öykü zamanı ve el becerileri programıdır.

Hiç Bitmeyen Öyküler
Bir çocuk kütüphanecisi ile 3 ila 5 yaşındaki çocuklar ve onların bakıcılarının buluşması için haftalık öykü saati. Katılımcılara eğlenceli öyküler, şarkılar, parmak oyunları, eğitici aktiviteler, ve sınırsız eğlence.
Kaynak: Queens Library




Tudem 25 yaşında Uçanbalık'la birleşti
TUDEM


Tudem 25 yaşında ! Bizi bu günlere getiren tüm çocuklara, gençlere, okurlarımıza, anne-babalara, öğretmenlere, yöneticilere, kütüphanecilere, bayilerimize, kitapçılara, dağıtımcılara, kitap sektörünün tüm bileşenlerine sonsuz teşekkürler...

Çocuklar ve gençler için iyi kitaplar üreten Tudem ve Uçanbalık Yayınlarının daha iyi ve daha çok kitap üretmek için birleştiğini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.

http://www.tudem.com/




Kısa Kısa

Şener Yelkenci - Yeliz Uluçay Ören - Esmeray Karataş Ateş

İnternete erişim açısından Türkler Avrupalılara oranla daha aktif
http://www.marketingturkiye.com/yeni/Arastirma/Arastirma_Detay.aspx?id=200

Bursalı gazeteci Yılmaz Akkılıç vefat etti
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14560375.asp

iPad gPad wePad: tabletim tabletin tabletleri…
http://trendsonlib.blogspot.com/2010/04/ipad-gpad-wepad-tabletim-tabletin.html

Halk Kütüphaneleri ve Google arasındaki ilişki
http://trendsonlib.blogspot.com/2010/04/halk-kutuphaneleri-ve-google-arasndaki.html

Kütüphane değil Düşünce Dükkanı
http://trendsonlib.blogspot.com/2010/04/kutuphane-degil-dusunce-dukkan.html

İki Farklı Kültür Bir Amaç: Yayıncılar ve Kütüphaneciler
http://trendsonlib.blogspot.com/2010/04/iki-farkl-kultur-bir-amac-yaynclar-ve.html

Almanya’daki yeni kütüphaneler oturma odası gibi http://www.goethe.de/ins/tr/lp/wis/bib/tr5886686.htm

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2009'da yayınlanan kitap sayısı geçen yıla oranla % 3,3 oranında azaldı.
http://www.trt.net.tr/Haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=e2ab03cd-1d67-4a17-944c-c9436794f1fb

Hakkı Tarık Us Kütüphanesi İnternete Taşınıyor
http://www.istanbul.edu.tr/iuha/?page=template-news/detail&int_Id=1919

Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi web’lendi
http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/625

KütüphaneSever Karikatürler Özel Kültür İlköğretim Okulundaydı
http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/274#comment-38

Yalova Belediyesi tarafından Yürüyen Köşk'ün bahçesinde Atatürk Kitaplığı açıldı
http://www.medya73.com/haber/yalovada-ataturk-kitapligi-acildi.html

Türkiye Cumhuriyeti'nin 15. köy enstitüsünün kurulduğu Hasanoğlan, yeni il halk kütüphanesine kavuştu.
http://www.haberler.com/hasanoglan-a-17-nisan-halk-kutuphanesi-haberi/2018468

Oğultürk Kütüphanesi İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kütüphanesi oldu
http://www.ozgurkocaeli.com.tr/news.php?id=36551&t=Yeni_k%C3%BCt%C3%BCphane_%C3%A7ok_g%C3%BCzel_oldu

Burada Kitaplar Nefes Alıyor: Yaşayan Kütüphane, ODTÜ Bahar Şenlikleri’nde Başkentlilerle buluşmaya hazırlanıyor
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/4484725.asp?gid=140

Yaşayan Kütüphane Düzenlemek için
http://yasayankutuphane.net/Yasayan_Kutuphane/Duzenlemek_Icin.html

Kütüphaneli Yatak
http://www.55dakika.com/yatakli-kutuphane/

Gezici Kütüphane Projesi Başlıyor
http://www.malatyaaktuel.com/inx/haber-17945-Gezici_Kutuphane_Projesi_Basliyor.html

En doğru bilgi kütüphanede
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/14302685.asp?gid=140

Konya'ya yeni kütüphane müjdesi
http://www.internethaber.com/konya/konyaya-yeni-kutuphane-mujdesi-241894h.htm?interstitial=true

Elazığ'daki Depremzedeler için Anlamlı Kampanya
http://www.gunaydinmus.com/haberdetay/2807-CEP-HAR%C3%87LiKLARiNi-ELAZi%C4%9EDAK%C4%B0-DEPREMZEDELER-%C4%B0%C3%87%C4%B0N-B%C4%B0R%C4%B0KT%C4%B0RD%C4%B0LER.html
http://www.atauniv.com/forum/showthread.php?t=15047
http://www.haberler.com/elazig-daki-depremzedeler-icin-anlamli-kampanya-haberi

Malatyalı Muhtardan Örnek Davranış
http://www.haberciniz.biz/haber/malatyali-muhtardan-ornek-davranis-malatya--808426.html

25 İl’e kütüphane desteği
http://www.palandokengazetesi.net/haber_detay.asp?News=17514

Büyükçekmece'de Kütüphane Günleri
http://www.haber34.com/buyukcekmecede-kutuphane-gunleri-21730-haberi.html

Köy okuluna kütüphane kurmak için proje geliştirdi
http://turkyurdu.com/son-dakika/koy-okuluna-kutuphane-kurmak-icin-proje-gelistirdi

Kahta'da Sanal Kütüphane Hizmete Girdi
http://www.yamanhaber.com/news_detail.php?id=3785

Isparta’nın en modern binası yapılıyor
http://www.ispartanews.com/haber/4905-ispartanin-en-modern-binasi-yapiliyor.html

Kütüphanesiz ilçede kütüphane haftası
http://www.haberkonya.com/haber/8525/Kutuphanesiz_ilcede_kutuphane_haftasi.html

Kütüphane Haftası’nda kütüphaneci dostlarıma sevgilerle
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14272719.asp?yazarid=4

Çankırı'da 80 Yaşındaki Tevhit Çubukcuoğlu Kitap Okuma Birincisi
http://www.e-haberajansi.com/haberdetay.php?haber=13640

Emniyetten 29 okula kütüphane
http://www.internethaber.com/emniyetten-29-okula-kutuphane-240985h.htm

Kent Orkestrası’ndan; Kütüphane haftası özel konseri
http://www.focafoca.com/default.asp?sayfa=793&id=764

50 yılda biriken 17 bin kitabı bağışladı
http://www.haberaktuel.com/50-yilda-biriken-17-bin-kitabi-bagisladi-haberi-265804.html

Enez İlçe Halk Kütüphanesi Web’lendi
http://enezkutuphanesi.gov.tr/

Tam bir kitap kurdu oldu
http://www.samanyoluhaber.com/h_408970_tam-bir-kitap-kurdu-oldu.html

Malatya'da 'Gezici Kütüphane' Projesi
http://www.haberler.com/malatya-da-gezici-kutuphane-projesi-haberi/2005166/

Büyükçekmece'de Kütüphane Günleri
http://www.haberler.com/buyukcekmece-de-kutuphane-gunleri-haberi/2005256/

Milli Kütüphane 64. yaşını kutlayacak
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=972716&title=milli-kutuphane-64-yasini-kutlayacak

Kadınların tarihi burada!
http://www.gercekgundem.com/?p=268295

TİKA, Bakü Üniversitesi'ne Elektronik Kütüphane Kurdu
http://www.usakgundem.com/haber/52818/t%C4%B0ka-bak%C3%BC-%C3%BCniversitesi-39-ne-elektronik-k%C3%BCt%C3%BCphane-kurdu.html

İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Online Kütüphane ...
http://www.mersinhaber.com/haber.asp?575165-izmit-ilce-milli-egitim-mudurlugu-nden-online-kutuphane-.html

'İnternette Sesli Kütüphane' Projesi
http://www.haberler.com/internette-sesli-kutuphane-projesi-haberi/1997118/

Kütüphane Haftası kutlanıyor
http://www.guncelgazete.com/detay.php?id=25840

Milli Kütüphane'de 5 bin 500 taş plak arşivi, internete taşınıyor
http://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=26751&uniq_id=1271612865

Yerkesik Halk Kütüphanesi'nde en çok okuyanlar ödüllendirildi
http://blog.milliyet.com.tr/Yerkesik_Halk_Kutuphanesi_nde_en_cok_okuyanlar_odullendirildi/Blog/?BlogNo=237321

En doğru bilgi kütüphanede
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/14302685.asp?gid=140

Çocuklara Özel Kütüphane – İzmir
http://www.haberciniz.biz/haber/cocuklara-ozel-kutuphane-izmir--803368.html

Gezici Kütüphane Aracı Hurdaya Çıktı Köy Çocukları Kitaba Hasret Kaldı
http://www.haberler.com/gezici-kutuphane-araci-hurdaya-cikti-koy-haberi/1990505/

Konya'ya yeni kütüphane müjdesi
http://www.internethaber.com/konya/konyaya-yeni-kutuphane-mujdesi-241894h.htm?interstitial=true

Kütüphane Haftası’nda kütüphaneci dostlarıma sevgilerle
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14272719.asp?yazarid=4

Öğrenciler Kütüphane’de
http://www.aliagaekspres.com.tr/detay.asp?id=4162

Milli Kütüphane'de medya ve kütüphane paneli
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=968005&title=milli-kutuphanede-medya-ve-kutuphane-paneli

Bir hafta kütüphaneler konuşulacak
http://www.internethaber.com/bir-hafta-kutuphaneler-konusulacak--240808h.htm

Hani'de Kütüphane Haftası Kutlandı
http://www.beyazgazete.com/haber/2010/04/03/hani-de-kutuphane-haftasi-kutlandi.html

Kütüphane Haftasında Minikler Kütüphane ile Tanıştılar
http://www.haberler.com/kutuphane-haftasinda-minikler-kutuphane-ile-haberi/1988154/

Bartın'da kütüphane haftası kutlanıyor
http://www.internethaber.com/bartinda-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-240975h.htm

46. KÜTÜPHANE HAFTASI SONA ERDİ..
http://www.yeniadana.net/web/HaberDetay.aspx?id=40199

Akkılıç Kütüphanesi'nden 'hayallere' ödül
http://www.bursahakimiyet.com.tr/HaberDetay.aspx?hid=45487&ypid=1

Halk Kütüphanesi`nde sergili kutlama
http://www.haberalanya.com.tr/tr/details.asp?ID=26123




Bir video...

Okumak uçurur :)



LIBRARY from singsfish on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder