4 Kasım 2009 Çarşamba

KütüphaneSever Bülten Sayı 12




KütüphaneSever Kitap Kulübü İlk Kitabını Konuştu

Kütüphanelerden ödünç alarak ayda bir kitap okumayı teşvik etmeyi amaçlayan KütüphaneSever Kitap Kulübü ilk kitap hakkındaki duygu ve düşüncelerini konuşmak için buluştu.

Bu ilk buluşma için belirlenen kitap Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece isimli romanıydı.
Buluşmanın Küçük Ayasofya Medresesi’nde gerçekleşmesi planlanmıştı ancak hava muhalefetinden dolayı medresede değil, Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nin kafesinde buluşuldu. Kahveler içildi, Yeşil Gece üzerine sohbetler edildi. Kitabın karakterleriyle ve olay örgüsüyle ilgili fikirler havada uçuştu. Bir sonraki ay hangi kitabın okunacağına karar verilerek buluşma sona erdi.

Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi’nin Kitap Kulübü etkinliklerini;
web sayfamızdan (http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/ ),
google grubumuzdan (http://groups.google.com.tr/group/kutuphaneleriseviyorum?lnk=srg&hl=tr )
ve facebooktaki etkinlik sayfamızdan (http://www.facebook.com/event.php?eid=185518605364&ref=mf ) takip edebilirsiniz…






Yirmi Sekizinci İstanbul Kitap Fuarı’nda 3 Kütüphane Stand Açtı

Esmeray Karataş Ateş - Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi


TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından İstanbul’da yirmi sekizincisi düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı, -Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 31 Ekim tarihinden beri gezilebiliyor.
8 Kasım 2009’a kadar uluslararası etkinliklerin yanı sıra söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlikle sürecek fuara, yurt içi ve yurt dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor.
Fuar’ın katılımcı listesinde üç kütüphane yer alıyor. Bu kütüphaneleri yakından tanımak isteyenler, aşağıda belirtilen standlara uğrayabilirler…

Atatürk Çocukları Kütüphanesi (Salon 4; Stand 108)
Beyoğlu Belediyesi Turabi Baba Kütüphanesi (Salon 4; Stand 218)
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi (Salon 4; Stand 122)

Fuarla ilgili detaylı bilgi için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz: http://www.tuyap.com.tr/webpages/kitap09/index.php




Dünya Çocuk Kitapları Haftası Yaklaşıyor (9-15 Kasım 2009)

Yeliz Uluçay - İş Bankası Kütüphanesi


Dünyada 1917, ülkemizde 1947 yılından bu yana çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap sevgisini arttırmak için, her yıl kasım ayının ikinci haftası "Çocuk Kitapları Haftası" olarak kutlanmaktadır.
Okullarda düzenlenen etkinliklerde çocukları okumaya teşvik için; kitap sergileri, yazar söyleşi ve imza günleri, günün önemini anlatan panolar, törenlerde okunan şiirler ve okumanın önemi ve kitap sevgisi hakkında yapılan konuşmalar vb yöntemler uygulanmakta bu haftanın ve konunun önemi değişik şekillerde vurgulanmaktadır.

Okuma alışkanlığının en iyi çocuk yaşlarında kazandırılabileceğini hepimiz biliriz ve işte tam olarak bunun için çocukları okumaya teşvik etmek çok önemlidir. Okuyan bireyler yaratmak için düzenli okuyan, kitabı seven çocuklar yaratmanın zorunlu olduğunun bilincindeyiz. Bu yüzden bir çok anne baba çocuğuna kitap seçmek için titizlenir çünkü çocuğa kitap seçmek profesyonellik ister. Her ne kadar çocuklarımız sınavlarla boğuşur ve test çözme tekniklerini hayatlarının en önemli parçası olarak bulurlar. Oysa tüm anne babalar kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin(çocukların) test çözmede hiç kitap okumayan öğrencilere göre daha başarılı olduğunu duymuşlardır.

Çocukların diline, anlayışına uygun onların sevebileceği ve onlara güvenle okutabileceğimiz, onları olumlu yönde geliştirecek ve aynı zamanda eğlendirecek kitaplar için güvenilir yerlerin en başında çocuk kütüphaneleri gelmektedir. Çocuk Kütüphaneleri çocuğunuz için bir çok kitabı bir arada bulabileceğiniz ve çocuğunuzun seçebileceği, ücretsiz olduğu için sık sık kitabı değiştirme şansı bulunulan ve o yaşlarda başlayan kitap ve kütüphane alışkanlığının sağlam olması açısından çok büyük bir önem taşımakta ve annen babalara yardımcı olmaktadır. Aynı şekilde okul kütüphaneleri de çocuk kitapları haftasında ya da başka zamanlarda ödünç kitap alabilecekleri ve araştırmalarını yapabilecekleri en önemli yardımcıları olacaktır.

İstanbul’daki Çocuk Kütüphaneleri
23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Kütüphanesi

Çinili Çocuk Kütüphanesi

Eyüp Sultan Barış Manço Çocuk Kütüphanesi

Kadıköy Belediyesi Çocuk Kütüphanesi

Kartal Barış Manço Çocuk Kütüphanesi

Levent Fatma Banat Çocuk Kütüphanesi

Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi

Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi

Esenler Barış Manço Çocuk Kütüphanesi



Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde Tuluyhan Uğurlu Konseri

Şenol Karadeniz


Tuluyhan Uğurlu İstanbul’un bir sonbahar gecesinde sizleri tarihi Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin mermer salonunda nostaljik bir geziye çıkarıyor. Konser adını eski bir Babıâli geleneğinden alıyor: ÇAY SİMİT KİTAP KOKUSU VE MÜZİK…

500 yıllık tarihi Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin etkileyici dokusu içinde gerçekleşecek konserde Tuluyhan Uğurlu sizleri bilimin, edebiyatın, kültürün büyülü ortamında müzik ve görüntülerle nostaljik bir geziye konuk edecek.

Tuluyhan Uğurlu müzik ve görüntülerle sizleri hepsi anılarda kalan ve bir daha asla geri gelmeyecek bir başka İstanbul’u yaşamaya davet ediyor.

İstanbul Üniversitesi’nin binlerce öğrencisinin ilk heyecanları, gençlik aşkları, üniversite bahçesinde çimler üzerinde yapılan umut ve coşku dolu sohbetler, şairlerin, yazarların buluşma noktası Çınaraltı’nda ince belli bir bardakla içilen bir bardak sıcak çayın verdiği tarifsiz mutluluk…

Cağaloğlu’nda çalışan gazetecilerin her akşam Vilayet’in önünden kitapçı vitrinlerine bakarak indikleri her yanından kültürün aktığı bir yokuş, Kapalıçarşı’nın, Sahafların tozlu raflarından fısıldayan eski kitapların, Beyazıt Meydanı’nın ve güvercinlerinin hikâyesi… Türkiye’nin 80’lerden itibaren anılar arasına karışan en güzel gelenekleri…

Konserde Tuluyhan Uğurlu’ya kavalda Murat Toraman, viyolada Doğukan Çokşeker, percussion’da Gürkan Özkan eşlik edecekler. Bu nostaljik konserin konuklarına çay ve simit ikram edilecek.

Tuluyhan Uğurlu Beyazıt'ta Zaman
22 Kasım 2009 Pazar
1. Seans: 14:00
2. Seans: 17:00
Beyazıt Devlet Kütüphanesi
Biletler: Biletix / 0216 556 98 00
http://www.biletix.com/event.htm?id=KKTLV





Bir Kütüphane...

Ulus Kültür ve Sanatevi Kütüphanesi – Bartın

Esmeray Karataş Ateş – Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi



Adres: Çevre Yolu Sedde Sokak No:5
74600 Ulus/BARTIN

Telefon&Fax : 0378 416 12 42

E-posta: ulushalkkut@ttmail.com

İnternet Sitesi: http://www.uluskutuphanesi.gov.tr/

Katalog Tarama: http://212.175.177.133/web/catalog/search.php



Ulus Kültür ve Sanat Kütüphanesi, Karadeniz Bölgesi’ndeki Bartın iline bağlı Ulus ilçesinde faaliyetini sürdürüyor. Ekonomisi daha çok ormancılık ve tarıma dayalı olan Ulus ilçesindeki yaklaşık elli bin kişilik nüfusa kütüphane hizmeti vermeyi amaçlıyor.

2004 yılından itibaren modern binasına geçen kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir halk kütüphanesi statüsünde olmasına karşın 7’den 70’e Ulus’un tüm halkına yönelik çok çeşitli hizmetler sunmaktadır. Bir yandan kaynak yaratılarak yeni kitaplarla kütüphane zenginleştirilirken diğer yandan teknolojiden yararlanılarak, kullanıcı farklı biçimlerde kütüphaneye çekilmektedir. Örneğin Türkiye kütüphaneleri içerisinde ilk internet hizmeti veren kütüphane Ulus Kültür ve Sanatevi Kütüphanesi’dir.

Kütüphaneden sadece kitap değil, dergiler ve DVD’ler de kullanıcılar tarafından belirli süreliğine ödünç alınabilmektedir.

Kütüphane, kullanıcıları ile sürekli iletişim kurmaya, onları kütüphanedeki yeniliklerden haberdar etmeye ve desteklerini almaya özen göstermektedir. Kütüphane Müdürü İsmail Akman, kütüphanesinin varlık nedeninin kullanıcılar olduğunun oldukça bilincinde ve bu yönde sürekli ekibiyle çalışmalar yapan bir yöneticidir. Nitekim bunun meyvelerini Türk Kütüphaneciler Derneği’nin 2008 yılı Halkla İlişkiler Ödülü’nü alarak toplamaya başlamışlardır.

Kütüphaneye istediğiniz konuda danışabilir, kütüphaneden kitap veya DVD ödünç alabilir veya sessiz bir ortamda kitap, dergi, gazete okuyabilirsiniz. Dilerseniz kütüphanede internete girebilir, bilgisayar okuryazarlığı kursuna katılabilir veya evinizdeki internetten kütüphaneyi canlı olarak izleyebilirsiniz.

Kullanıcılara ödüller, kütüphane logolu promosyon malzemeleri dağıtılarak kütüphaneye olan ilgiyi kalıcı hale getirmeye çalışılmaktadır. Kullanıcılar Ödünç Kitap Süresi Uzatma ve Rezervasyon yaptırma işlemini internet üzerinden yapabilmektedir. Halk kütüphaneleri arasında bu uygulama bir ilktir.

Kütüphanenin çocuklara yönelik bölümleri de vardır. Kütüphanede okul öncesi yaş grubundaki çocuklar için ayrı bir alan oluşturulmuştur. Bu alanda sesli kitaplar, oyun çadırı ve benzeri araçlar yer almaktadır. Okul çağındaki çocuklar içinse satranç, kelime oyunu, puzzle vb. ilgi çekici malzemeler hizmete sunulmaktadır.

Ayrıca kütüphanede gündemdeki sağlık, çevre vb. konularda bilgilendirici toplantılar, yazarlarla söyleşi ve imza günleri, film gösterimleri gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Kütüphane içinde Plazma/Lcd tv ile sürekli yayın yapılmakta ve National Geographic Belgeselleri, seyahat belgeselleri, müzik vb. yayınlanmaktadır. Bina içinde Wi-fi Fm Kablosuz kulaklık ile kapalı devre müzik yayını yapılabilmektedir.




... Bir Kitap

Minik İzciler: Kitapkurdu Kafadarlar / Judy Delton, Günışığı, 2000.

Yeliz Uluçay - İş Bankası Kütüphanesi

Sonbahar gelmişti. Liderleri Bayan Peter, kütüphane kartları çıkartacaklarını ve kitapkurdu olacaklarını söylediğinde, Minik İzciler hiç sevinmediler. Okulda yeteri kadar kitap okuyup, özet çıkarıyorlardı. İzcilikle okul işleri kesinlikle karıştırılmamalıydı. Oysa Moli hayatından memnundu. O zaten okuyup yazmayı çok seviyordu. Ama bu kez Moli, Tim ve Tara'nın başına hiç ummadıkları şeyler geldi. Ne dersiniz? Acaba Minik İzciler'in kütüphane kartlarının olması ve dilediklerince kitap okuyup, özet yazmaları, bu rozeti alabilmeleri için yeterli olacak mı?

Bu kitabı bundan bir kaç yıl evvel öğrencilerime tavsiye etmeden önce okuduğumu hatırlıyorum. Yaş grubu iyi düşünülmüş ve keyifli bir kitap olduğunu hatırlıyorum. Ülkemizde çocuklara kütüphaneler hakkında fikir verebilecek kütüphane macerası sunabilecek çok fazla örnek -hatta sanırım hiç- olmadığı düşünülürse bu kitabı mutlak çocuklarınıza okutmanızı öneririm.


Not: Bu kitabı bir kütüphaneden ödünç alıp okumak isterseniz aşağıdaki bağlantılardan size en yakın kütüphanenin çevrimiçi kataloğunu tarayabilirsiniz...

Halk Kütüphaneleri için: http://www.ekutuphane.org/liste.html
Üniversite Kütüphaneleri için: http://www.kutuphane.sakarya.edu.tr/index.php?pid=sanal&url=27
Kurum Kütüphaneleri için: http://www.kutuphane.sakarya.edu.tr/index.php?pid=sanal&url=28



Kısa Kısa Kütüphane

Yeliz Uluçay - İş Bankası Kütüphanesi

Hocam Evinizde Okuyabilir miyim?
http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1255518091&day=14&month=10&year=2009

Bolu İl Halk Kütüphanesi okuyucusu için güncel yayınları satın alıyor
http://tumgazeteler.com/?a=5666316

Osmanlı için dünyanın en büyük arşivi kuruluyor
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=911352

Türkiye, dijital kitap hayalini gerçekleştiriyor
http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=94529

Çöken pazarın yerine kütüphane
http://www.gazetem.ru/tur/news/Yerel?id=1565

Söke Çydd'den, Urfa'nın Demirci Köy Kütüphanesi'ne Destek - Aydın
http://www.haberciniz.biz/haber/soke-cyddden,-urfanin-demirci-koy-kutuphanesine-destek-aydin--719527.html

Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Edincik beldesinde kütüphane ...
http://www.haberciniz.biz/haber/edincik-okuyacak-balikesir--718970.html

Pervari'de 'Sevgi Kütüphanesi' Hizmete Açıldı - Siirt
http://www.haberciniz.biz/haber/pervaride-sevgi-kutuphanesi-hizmete-acildi-siirt--717920.html

Vergi Dairesi kütüphaneye kavuştu
http://www.erzurumgazetesi.com.tr/default.asp?page=haber&id=33550

Mezopotamya Rallisi kütüphane kuracak
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=909492

Üniversite genci okumuyor
http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=93870

Çocuklar İçin Coşkulu Panel
http://sanatalemi.net/Default.aspx?durum=haber_oku&id=2702

Üniversiteliler ekonomi ve politika okumayı sevmiyor
http://www.haberx.com/Egitim-Haberleri/Ekim-2009/Universiteliler-ekonomi-ve-politika-okumayi-sevmiyor.aspx

Türkiye`de kütüphaneye gitme alışkanlığı
http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=93345

Mainz Üniversitesi`nde `Türkiye Kitaplığı` açıldı
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=907059

Kütüphaneye bakım
http://www.kocaeligazetesi.com.tr/?part=haberdetay&id=23454&sid=881608368

Harcanan milyonlara ve emeklere yazık!
http://www.yeniasir.com.tr/Yazarlar/fatih_sendil/2009/10/28/kocaoglu_elimden_geleni_yaparim
Kütüphaneleri öğrencilere tanıtacaklar
http://www.yildizhaber.com/ayrinti.php?katid=5&id=12396&dil=

Kütüphaneye Sanat Köşesi
http://www.yeniulke.net/?msec=Haber&ssec=egitim&isec=9194






Bir Film...


Zıkkımın Kökü

IMDB Puanı: 8.1/10
Yapım: 1992 ~ Türkiye
Tür: Dram
Yönetmen: Memduh Ün
Senaryo: Memduh Ün, Macit Koper
Yapımcı: Kadri Yurdatap
Görüntü Yönetmeni: Orhan Oğuz
Müzik: Cahit Berkay


Türk Sineması’nın en önemli yönetmenlerinden Memduh Ün’ün imzasını taşıyan, Macit Koper’in senaryosunu kaleme aldığı “Zıkkımın Kökü”, ünlü yazar Muzaffer İzgü’nün hayat hikâyesinin özelinde etkileyici bir Türkiye portresi çiziyor.
Küçük Muzo (Emre Akyıldız), yoksul bir ailenin çocuğudur. Adana’da bir gecekonduda, annesi, trahomlu ağabeyi ve işsiz babasıyla (Menderes Samancılar) birlikte yaşamaktadır. Muzo, mahallede darı satarak, ev kirasını bile karşılayamayacak kadar büyük bir sıkıntıya düşen ailesine katkıda bulunmaya çalışır. Balonları çok seven, ama parasızlıktan onlara sahip olamayıp baloncuların peşine takılarak düşler kuran Muzo’nun çocuk yüreğinde asıl tutku sinemadır. Eski film parçalarını birbirine ekleyerek, tahtadan yapılmış bir oyuncak göstericiyle, mahalle arkadaşlarına ‘sinemacılık’ yapar.

Muzo’nun günlük hayatında değer verdiği yerlerden biri de kütüphanedir. Kütüphanecinin verdiği kitaplarla hayal ve düşünce dünyasını zenginleştirip, duyarlı bir insan olma yolunda sağlam adımlar atar. Aradan 10 yıl geçmiştir. Sevimli bir delikanlı olan Muzo, yeni komşularının kızına âşık olur. Bu sevdanın sonunda evlilik gündeme gelse de Muzo’nun seçimi farklı olacaktır.
Alıntı: http://www.sinemalar.com/film/2100/Zikkimin-Koku/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder