4 Ocak 2011 Salı

KütüphaneSever Bülten Sayı 26





Sevgili KütüphaneSeverler,




Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi olarak hazırladığımız KütüphaneSever Bülteni'nin 26.sayısı ile yeniden buradayız :)


Keyifli Okumalar,




Ocak ayı için hazırladığımız takvimli masaüstü arkaplanını şu bağlantıdan indirip kullanabilirsiniz:
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/KS_TakvimliMasaustuArkaplani_Ocak2011.jpg


2010 yılında kütüphanelerden en çok okunan kitapları öğrenmek isterseniz şu bağlantıdaki forumu takip edebilirsiniz: http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/882




Bize iletilen kitap bağış taleplerini Kitap Bağış Duyuruları köşemizden takip edebilir ve dilediğiniz kütüphane ile iletişime geçerek onlara kitap bağışında bulunabilirsiniz: http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/869






Bir Kütüphane...

Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi

Dide KARAŞAHİN - Kültür ve Turizm Bakanlığı


Türkiye’nin ilk modern çocuk kütüphanesi olan Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nin açılışı, 29 Aralık 2010 tarihinde saat 11:00’de Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından gerçekleştirilmiştir.

Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nin bahçe içerisindeki iki katlı binası, emekli Vali Merhum Hamdullah Şükrü KENANOĞLU tarafından 1985 yılında Bakanlığımıza bağışlanmıştır.

Ülkemizde okuma alışkanlığının yetersiz olduğuna ve bu yetersizliğin okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması halinde giderilebileceğine inanan KENANOĞLU, çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermesi şartıyla Bakanlığımıza bağışladığı kütüphaneye, kendisine emek veren manevi babasının anısına “Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi” adı verilmesini vasiyet etmiştir.

Bakanlığımızca, Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nin ilk örnek çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermesi amacıyla 2010 yılında projelendirme ve yeniden yapılandırma çalışmaları yapılmıştır. Binanın iç ve dış onarımı ile bahçe peyzajı yapılmış, çocuklar için kütüphane mobilyaları ve donanım malzemeleri tasarlanmıştır. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren iyi birer okur olma bilinci ve alışkanlığı kazandırmak amacıyla zengin ve güncel bir koleksiyon oluşturulmuş, koleksiyon eğitsel oyuncak ve araç gereçlerle desteklenmiştir.


Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi; mobilyaları koleksiyonu ve sunacağı çağdaş hizmetlerle, çocukları ve ailelerini kitap okuma ve kütüphanede daha çok zaman geçirme konusunda özendirecek ve kütüphaneyi Ankara’daki çocukların hayatının merkezine taşıyacaktır.





İstanbul Kütüphaneleri Portalı Test Yayınında
http://www.istanbulkutuphaneleri.org/


"2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Kütüphaneler Başkenti İstanbul Projesi"
TKD İstanbul Şubesi olarak 2010 Avrupa Kültür ajansı işbirliği ile yürütülen proje ile kültürün saklanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir yere sahip olan kütüphanelere dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bilgi toplumu oluşturulmasında da asli kamusal alanlar olan kütüphanelerin yaşayan çekim merkezlerine dönüşmesine öncülük edecek bir dizi etkinlik ve uygulamaların hayata geçirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda, İstanbul’un bilinen bilinmeyen, görünen görünmeyen kütüphanelerine dikkat çekmek, toplumda kütüphanelere ilgi uyandırmak, sonunda İstanbul’un kültürüne ve kütüphanelerine kalıcı katkılarda bulunmak amaçlanmaktadır.

Portal üzerinde kütüphane ve katalog bilgileri test aşamasında olup, görüş ve önerilerinizi info@istanbulkutuphaneleri.org adresinde bildirebilirsiniz.
Alıntı: http://www.istanbulkutuphaneleri.org/duyurular.php?cmd=detay&id=35






Şiir Yarışması

Habibe Eyriboyun Ağaçdelen - ÇAĞŞAD (Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği)
http://www.cagsad.com/



Genel Merkezi Ankara’da bulunan Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği, Türk Şiirinde kendine özgü sesleri ile önemli bir yer tutmuş şairleri onurlandırma ve genç nesillere tanıtarak yaşatmak adına, ilk 2 yıl Ergin Günçe ile başlattığı geleneksel ödüllü şiir yarışması ve anma etkinliğini 2011 ve 2012 yıllarında Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli adlarından olan Şair Abdülkadir BULUT adına yapacaktır.
Yaşarken 7 şiir kitabı, 2 çocuk romanı ve 2 şiir dosyasına imza atan şair Abdülkadir BULUT’un ölümünden sonra; “Ülkemin Şiir Atlası” adıyla önce Can yayınlarından (1. baskı) daha sonra da E yayınları tarafından (2. baskı) toplu şiirleri yayımlanmıştır. Daha önce kitaplaşmamış şiir, yazı, söyleşi ve mektupları F. Saadet Bilir ve Ali F. Bilir’in ortak hazırladığı, Abdülkadir BULUT, “Kasabalı Lorca” adlı yapıtta toplanmıştır. Şiirimizde unutulmayacak bir yer edinen, yerel kültür öğelerini, yerel dil ve özgün imgelerle yansıtan Akdenizli şair Abdülkadir BULUT adına yapılacak şiir yarışmasına katılım koşulları aşağıdaki gibidir.

YARIŞMAYA KATILMA KOŞULLARI:

- Yarışmaya, 1 Ocak 2009'dan 2011 yılının Mayıs ayına kadar yayımlanmış şiir kitabı ya da kitap oylumunda dosya ile katılınabilir. Kitap ya da dosyanın daha önce herhangi bir ödül almamış olması gerekir.
- Kitap ya da dosyaların değerlendirilmesinde merhum Şair Abdülkadir BULUT 'un şiirine paralel olarak özgün bir anlatım, imge yapısı, sözcük ve düş gücü zenginliği ile Türkçe'nin doğru kullanımına dikkat edilecektir.
-Yarışmada “Birinci” gelen yapıtın sahibine 1000 TL para ödülü + ÇAĞŞAD üyelerimizden Ressam Sn. Sinan Itır’ın özel çalışacağı bir tablosu + plaket verilecektir.
- Ayrıca 1 adet dosya veya kitap da 'Övgüye Değer Eser' ödülü alacaktır. Övgüye Değer Eser ödülü 250 TL+ plaket olarak belirlenmiştir.
- Yarışmaya son katılım tarihi, 15 Nisan 2010'dur. Yarışmaya katılmak isteyenler, kitap ya da dosyadan yedi nüsha olarak aşağıda belirtilen adrese, posta ya da kargo yoluyla ulaştıracaklardır.
- Yarışmaya dosya ile katılanlar, dosyayı bilgisayar çıktısı ya da daktilo ile yazılmış olarak gönderecektir.
- Ödül alan şairler 1 Haziran 2010 tarihinde açıklanacaktır.
- Ödül töreni, Haziran (2011) ayında, Ankara'da yapılacak olup, yer ve zaman ileriki bir tarihte duyurulacaktır.
- Yarışmada birinci seçilen kitap ya da dosyanın şairi, 2012 yılındaki yarışmada seçici kurul üyesi olacaktır.
- Seçici Kurul: Fadıl Oktay, Metin Demirtaş, Ali F. Bilir, M.Mahzun Doğan, Çiğdem Sezer, Zeynep Sevda Karadağ, Aydan Yalçın

- Yarışmaya katılım için kargo adresi:
Aydan YALÇIN
Cebeci Çamlıtepe Mahallesi Taşkent Sokak Ebru Apt. No: 29/2 Kurtuluş / ANKARA
Tel: 0533 441 46 39






Yardım Bekleyen Kuruluşlar İçin Yeni Bir Sosyal Ağ Kuruluyor: http://www.jumo.com/



http://haber.gazetevatan.com/facebook-kurucusundan-yeni-bir-ag/347235/43/Teknoloji

Facebook'u Mark Zuckerberg lie birlikte kuran, 2007'de ünlü sosyal medya şirketinden ayrılarak ABD Başkanı Barack Obama'nın 2008 başkanlık seçimlerinde Sosyal Medya Koordinatörlüğü'ne geçen Hughes, yeni kurduğu Jumo'nun yardım bekleyen kuruluşları biraraya getirmeyi hedeflediğini söyledi.

HAYIRSEVERLERLER MİLYONLARIN SESİNİ DUYABİLECEK

Jumo'nun, Facebook ile içiçe çalışacağını ifade eden Hughes, "Facebook hesabı olanlar Jumo'da da hesap açabilecekler. Bağımsız hayırsever kuruluşlar, burada açacakları hesaplar ile milyonlara ulaşabilecekler ve böylece seslerini herkese duyurabilecekler" dedi.

KAR AMACI OLMAYAN YARDIM KURULUŞLARINI BİR ARADA TOPLUYOR

Afrika'nın kırsal bir kesiminde okul yapmak isteyen bir hayırsever kurumun ya da eşcinsel haklarıyla ilgili kampanya yapmak isteyen bir kuruluşun Jumo'da sayfası olacağını ve bu yolla herkese ulaşabilme şansı elde edeceğini söyleyen Hughes, hedeflerinin kar amacı olmayan yardım kuruluşlarını bir ağ ile biraraya getirmek olduğunu söyledi.

TWİTTER VE YOUTUBE'DAN PAYLAŞIM

Mikro blog sitesi Twitter ve video sitesi YouTube'dan yazıların ve videoların da sayfalara eklenebileceğini söyleyen Chris Hughes, öncelikli amaçlarının, yardım için insanları zorlamaktan çok bu kuruluşlar arasındaki iletişimi artırmak olduğunu belirtti.

Hughes, bir soru üzerine, Facebook'un da aralarında bulunduğu pekçok internet sitesinde hayırsever kurululuşların yardım topladıklarını bildiklerini, Jumo aracılığıyla insanların yardıma karşı farkındalığını artırmayı hedeflediğini anlattı.

JUMO FACEBOOK'TAN FARKLI BİR AMACA SAHİP

Facebook ile bir yarış içine girmeyeceklerinin altını çizen Chris Hughes, "Facebook 500 milyon kullanıcısı ile birkaç yıl içinde internetin omurgasını oluşturan bir sisteme dönüşüyor. Jumo, çok daha farklı bir amaca yönelmek niyetinde. 2009 yılında 300 milyar dolarlık bağış yapılmış, bunun sadece yüzde 9'u internet üzerinden. Amacımız bunu artırmak ve yardım rakamını yükseltmek" dedi.

Hughes, Jumo'nun şu an sadece İngilizce yayın yaptığını, önümüzdeki günlerde farklı dillerde de internet üzerinden yayına başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Jumo ekibinin şu an için sekiz kişiden oluştuğunu da ifade eden Facebook kurucusu, başta bilgisayar mühendisleri olmak üzere çok sayıda kişiyi işe alacaklarını ve kadrolarını genişleteceklerini ifade etti.




KİTABINI UZAT BANA

Azat Kaya - Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi


"Sular besler, küçücük toprağına tutunmak için çırpınan fidanları. Kimi zaman bir derenin köklerine ulaşıp onları beslemesinin, kimi zaman da çok susadıklarında bir ırmağın gelip susuzluklarını dindirmesinin hayalini kurarlar. Umarsızca beklerler. Bu fidanlar bizim fidanlarımız, bizim çocuklarımızdır.
Gözümüz önünde güdük kalmalarına, çürüyüp dökülmelerine seyirci mi olacağız? Eğer seyirci olmayı tercih ediyorsak/edeceksek, sonradan gördüğümüz/göreceğimiz manzaradan da rahatsızlık duymayalım öyleyse. Beni yaşatın diye çırpınan yüreklere kayıtsız kalıyorsak, neden taşlaştı demeye hakkımız var mıdır?
Uzattığımız her ele yapışacak birkaç minik el olsa, o eller gün gelir yeni ellere el uzatırsa fidanlar bir ormana dönüşmez mi?
Bir/birkaç kitap nedir ki... Zor mudur ona susamış elleri boş çevirmemek? Kurtardığımız deniz yıldızları yeni yıldızlar yaratmaz mı?
Gün ışığının girdiği yerde örümcekler ağ bağlayabilir, yarasalar yaşayabilir mi?
Sizden, ellerini uzatan elleri boş çevirmemenizi, bayram şekeri verir gibi aydınlıkları, o minik avuçlara uzatmanızı istiyoruz.
SUYU FİDANLA BULUŞTURALIM, FİDANLAR KURUMASIN"

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_170439362994622&ap=1





TDK SÖZBUL (Türk Dil Kurumu Sözcük - Bulmaca Bilgilendirme Uygulaması)

SÖZBUL'a üye olarak Türkçe söz dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.

TDK Türkçe kelimelerin, kavramların, terimlerin doğru kullanımını göstermek ve eğitmek maksadıyla e-bulmaca hazırlıyor. Adına da "Sözbul" demişler. Bu bulmacaya, isteyen herkes TDK'nin ağ sayfasından üye olabiliyor. Şimdiye kadar 70 bin kişi üye olmuş. Üye olan herkese TDK e-posta yoluyla kare bulmaca yolluyor. Bulmaca günün özelliklerine uygun olarak hazırlanıyor. Bu uygulamayla önceden üye olduğum "günde bir söz" uygulamasını birleştirmişler. Gönderdikleri e-postada "Günün sözü" ve "TDK'nin yabancı sözcüklere önerdiği Türkçe karşılıkları"n yanısıra bulmaca da yer alıyor. Bulmacalar 10-10 veya 15-15 boyutlarında hazırlanmış. "Yok ben alışık değilim böyle elektronik bulmacalara, illa ki kalem kağıt olacak" diyorsanız yazıcıdan çıktı alarak da çözebilirsiniz.

Bu konuda kurumun başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçenin kullanımı açısından gördükleri en büyük olumsuzluğun ''kısır söz varlığı'' olduğunu söylüyor. Kişilerin kelimeleri birbirinin yerine ve yanlış anlamda kullandıklarını da anlatıyor Akalın. Bu nedenle TDK olarak değişik uygulamalarla kişilerin kelime dağarcıklarını genişletmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Bu arada uygulamaya üye olan 70 bin kişinin arasında ünlü isimler de bulunuyor. Okan Bayülgen de bunlardan biriymiş. Ben demiyorum bunu, Prof. Akalın diyor.
Alıntı: http://sugibiol.blogspot.com/2010/03/tdk-e-bulmaca-sozbul.html


SÖZBUL'a üye olacak herkese her gün
*Türkçe Sözlük'ten günün sözü,
*Yabancı sözlere TDK'nin önerdiği Türkçe karşılık,
*Bir yazım kuralı,
*Günün atasözü/deyimi,
*Günün bulmacası
SÖZBUL e-postası ile gönderilecektir.
SÖZBUL'a üyelik ücretsizdir.

Üyelik ve bilgi için tıklayınız: http://tdksozbul.gov.tr/






Kısa Kısa

Şener Yelkenci


Kutuphane cazibe merkezi
Izmir Torbali
http://www.egehaberi.com.tr/2010/12/24/kutuphane-cazibe-merkezi/

Ogretmen Adaylari Kutuphane Kurdu
Sakarya Hendek
http://www.skyturk.net/ogretmen-adaylari-kutuphane-kurdu/

Sultanbeyli icin 18bin Kitaplik Kutuphane
Istanbul Sultanbeyli
http://www.flashaber.com.tr/haber_detay2823.html

UltrAslan Canakkale'de kutuphane kuruyor
Canakkale
http://www.canakkaleicinde.com/ultraslan-canakkalede-kutuphane-kuruyor.html

ERIHDER, Erzurum'un degerlerini kutuphanede bulusturdu
Erzurum
http://www.bighaber.com/erihder-erzurumun-degerlerini-kutuphanede-bulusturdu/

Ortasar Koyune Kutuphane
Diyarbakir Cinar
http://www.birincikuvvet.com/Yerel_Haber/348424-Ortasar_Koyune_Kutuphane_-_Yerel_Haberler.html

Kocaeli'nde yeni kutuphaneler kurulacak
Kocaeli
http://www.ajans5.com/detay/2010/12/22/kocaeli-de-yeni-kutuphaneler-kurulacak.html

Okul Kutuphanesi Torenle Acildi
Sakarya Akyazi
http://www.akyazihaber.com/akyazi-haber-okul-kutuphanesi-torenle-acildi-2003-1.html

Milli Kutuphane Yenileniyor
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1067968&title=milli-kutuphane-yenileniyor

Anne-cocuk elele, haydi kutuphaneye
Belcika
http://www.hurriyet.de/haberler/gundem/775948/anne-cocuk-el-ele-haydi-kutuphaneye


Kutuphane gercegimiz ve biz
Kirikkale
http://balkaya44.blogspot.com/2010/12/kutuphane-gercegimiz-ve-biz.html

Tarsus Emniyeti’nin kutuphanesi ogrencilerin ikinci adresi oldu
Mersin Tarsus
http://www.muhabir.net/tarsus-emniyetinin-kutuphanesi-ogrencilerin-ikinci-adresi-oldu/

Lutfi Ikiz Il Halk Kutuphanesi Turkiye ikincisi
Kirsehir
http://www.birincikuvvet.com/Yerel_Haber/349340-Lutfi_Ikiz_Il_Halk_Kutuphanesi_Turkiye_Ikincisi_-_Yerel_Haberler.html

Mobil aracla Agriliların ayagina sinema ve kitap goturulecek
Agri
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1069699&title=mobil-aracla-agrililarin-ayagina-sinema-ve-kitap-goturulecek

'Hayalimizdeki Kutuphane Projesi' hayata geciriliyor
Kocaeli
http://www.kocaeligazetesi.com.tr/root.vol?title=91hayalimizdeki-kutuphane-projesi-hayata-geciriliyor&exec=page&nid=75802

Türkiye Yazma Eserler Baskanligi Kurulus ve Gorevleri Hakkinda Kanun Tasarisi...
http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem23/yil01/ss472.pdf

Loud and proud
Joplin, Missouri, ABD
http://www.joplinglobe.com/enjoy/x2018343480/Champagne-not-the-only-choice-for-the-new-year

Muradiye'de 'çocuk Okuma Salonu' Açıldı
http://www.haberfx.net/muradiyede-cocuk-okuma-salonu-acildi-haberi-293134/






DUYURULAR


Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi 1 Mart 2011'e kadar kapalıdır!

Kasım Çelik - Kütüphane Yönetmeni

Kütüphanenin de içinde bulunduğu Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'a ait binanın bir bölümü başka bir kuruma satıldı. Bu nedenle binada geniş çaplı tadilat ve taşınma işlemleri olacaktır. Bu işlemler tamamlanıncaya kadar kütüphanenin kurum dışından araştırmacılara kapalı tutulmasına karar verilmiştir.




Görme Özürlülere Yönelik Bilgisayar Kursu Kayıtları Başlamıştır!

Güler YILDIZ - İstannbul Bakırköy Rıfat Ilgaz İlçe Halk Kütüphanesi


İlgilenlerin dikkatine, Kütüphanemizde düzenlenen Görme Özürlülere Yönelik Bilgisayar Kursumuzun önümüzdeki yıl kayıtları başlamıştır. Kayıtlar Eylül ayına kadar devam edecektir.

Ayrıntılı bilgi için: 0212 542 40 81



Yaşayan Kütüphane Barbaros Turabibaba Kütüphanesi'nde!

Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi, Bahçeşehir ünüversitesi'nin''Yaşayan Kütüphane Barbaros'' isimli fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi 3 hafta süreyle Beyoğlu Belediyesi TurabaibabaKütüphanesi'nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Detaylar için: http://www.beyoglu.bel.tr/beyoglu/yasam.aspx?SectionId=65&ContentId=20089&Year=2010&Month=12&Day=27




Okul Kütüphanecileri Derneği Kuruldu!

Bilgi ve Belge Yönetimi-Kütüphanecilik alanında şeffaflığı, paylaşımcılığı, katılımcılığı, dayanışmayı, işbirliğini ve ekip çalışmasını hedefleyen ve bireylerin düşünceleri ve uygulamalarıyla özne olduğu bir meslek örgütü olacak Okul Kütüphanecileri Derneği 17.12.2010 tarihinde İstanbul'da kurulmuştur.

Derneğin web sayfası hazırlanmaktadır...

Okul Kütüphanecileri Derneği Kurucu Yönetim Kurulu aşağıdaki gibidir:

Erkan Nurcan (Y.K. Başkanı)
İfakat Yorgancı (Sayman)
Burcu Güvenç (Yazman)
Aydın İleri (Örgütlenmeden Sorumlu Y.K. Üyesi)
Ayşegül Aksaçlıoğlu (Yayınlardan Sorumlu Y.K Üyesi)
Hasan Sürek (Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Y.K Üyesi)
Işıl İlknur Sert (Bilimsel Etkinliklerden ve Ulusal Konferanslardan Sorumlu Y.K Üyesi)
Kamil Çömlekçi (Projelerden Sorumlu Y.K Üyesi)
Şebnem Gürsoy (Dış İlişkilerden ve Çalışma Gruplarından Sorumlu Y.K.Üyesi)





Bilgiye Uzanan Köprü Proje Protokolü İmzalandı!

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi arasında imzalanan bir protokolle `Bilgiye Uzanan Köprü` projesi uygulamaya konuldu.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.istanbulkutuphaneci.org/node/822